LETALNICA V PLANICI DANES PRAZNUJE 50 LET: Se bo rekord ta konec tedna vrnil v domovino?

Slovenija

To sezono je finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici še bolj poseben, saj letalnica bratov Lada in Janeza Goriška, po zaslugi katerih se že od vsega začetka premika meje v tem športu, praznuje 50 let. Doslej je v Planici 'padlo' 28 svetovnih rekordov, Janez Gorišek si želi, da bi se rekordna znamka spet vrnila v domovino.

Planica je zibelka smučarskih poletov, kjer je človek prvič skočil čez 100 in 200 metrov. Leta 1969, ko je bila zgrajena letalnica bratov Gorišek, so že izpeljali prvo uradno tekmovanje. Že tistega leta je bil svetovni rekord presežen kar štirikrat. Povsem prvi polet na novi letalnici, ki sta jo projektirala Lado in Janez Gorišek, je opravil 6. marca Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje. Goriška ob prvem poletu ni bilo, saj se je ravno takrat vračal iz Libije, kjer je nadziral gradnjo po potresu, ki je prizadel to afriško državo.

"Ob povsem prvem poletu sem prišel iz Afrike, a ga nato zamudil, saj sem bil še na avtobusu. A prve tekme pa nisem zamudil. Posadili so me skupaj s Titom. Težko je povedati, kakšni občutki so to," ganjeno o spominih govori Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, in priznal, da ga še danes povsem prevzamejo čustva tako ob prvem poletu, kot tudi ob spominih nanj. Gorišek je skonstruiral približno sto skakalnic in letalnic, tudi tiste za domače, jugoslovanske olimpijske igre v Sarajevu leta 1984. Z njegovo pomočjo so prenavljali letalnice v Kulmu, v Oberstdorfu, Vikersundu ter Harrachovu.

Janez Gorišek

"Lažje je bilo do zdaj podirati rekorde, kot jih bo v prihodnje," je pred časom na prireditvi na ljubljanskem Nebotičniku, s katero se je slovesno začela predprodaja vstopnic za spektakel pod Poncami, še menil Gorišek in se ob tem kot zanimivosti spomnil tudi na Josipa Broza Tita, ki je bil po njegovih besedah velik ljubitelj Planice: "Tito je imel zelo rad Planico, zanj je bila Planica čast. Bil je dober poznavalec skokov in znal je predvidevati dolžine poletov."

Po letu 1985 so svetovne rekorde dosegali zgolj v Planici vse do leta 2011, ko je Janez Gorišek s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v Vikersundu in je ta prevzela primat. Tam je Peter Prevc leta 2015 kot prvi v zgodovini preletel magično mejo 250 metrov. A Goriškova velika želja je, da bi v Planico nazaj vrnili svetovni rekord, ki ga je slovenska letalnica držala dolga desetletja. Ta je zdaj v lasti Vikersunda, kjer je Avstrijec Stefan Kraft poletel 253,5 metra.

Peter Prevc

V Planici so bili rekordu zelo blizu že lani, ko je Avstrijec Gregor Schlierenzauer poletel do 253,5 m, kar je izenačen svetovni rekord, a pri pristanku podrsal. V Goriškovih očeh je Planica vseeno izenačila rekord, a sam meni, da je prostora za nove rekordne znamke še dovolj.

Se odpravljate v Planico? Vzemite sončna očala in sončno kremo

Nad večjim delom zahodne in srednje Evrope je obsežno območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje s severovzhodnim vetrom priteka razmeroma hladen in bolj suh zrak. To je vremenska slika za Slovenijo za prihodnje tri dni, zato Agencija RS za okolje (Arso) obiskovalcem Planice svetuje: ne pozabite na sončna očala in sončno kremo! 

V petek in soboto bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Topleje bo. V Planici bo v petek najnižja jutranja temperatura 4 stopinje Celzija ter +8 podnevi. V soboto in nedeljo bo še topleje zjutraj okoli ničle, čez dan pa od 10 do 12 stopinj Celzija, so obeti Arsa. Ob tem organizatorji poletov obiskovalce opozarjajo, da v dolini pod Poncami še vedno veljajo zimske razmere, zato se je treba za obisk primerno obuti in obleči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija