Obalni kampi odlično zasedeni

Koper

Zasedenost kampov je v slovenski Istri precej odvisna od vremena. Ker je bilo to v začetku letošnjega poletja turistom precej naklonjeno, je bil temu primerno tudi obisk kampov večji, upravljavci pa so optimisti tudi pred nadaljevanjem sezone. Z začetkom julija je pričakovati tudi gnečo pri iskanju zasebnih sob in apartmajev.

Letošnji junij je bil z vremenskega vidika precej prijaznejši od lanskega. Tako so denimo v kampu Adria Ankaran ob koncih tedna v prejšnjem mesecu imeli za okoli 20 odstotkov več gostov kot junija 2014, ki je bil še posebej glede obiska slovenskih gostov zelo slab, je za STA pojasnila vodja kampa Polona Grešak.

Glede na kapaciteto kampa, ki sprejme do 1200 gostov, z izjemo mobilnih hišk niso nikoli povsem stoodstotno zasedeni, so pa prejšnji konec tedna zabeležili 75-odstotno zasedenost.

Letos so v Ankaranu sicer v celoti renovirali sanitarni blok, gostom kampa pa med drugim ponujajo posebne akcije, ki so se dobro prijele, kot na primer možnost kosila po ugodni ceni in akcije na mobilne hiške.

V Kampu Lucija, ki ima podobno kapaciteto kot kamp v Ankaranu, so v juniju zabeležili za okoli 10 odstotkov večjo zasedenost v primerjavi z lanskim obdobjem, podoben trend pa pričakujejo tudi za prihodnje mesece, so za STA pojasnili v Hotelih Bernardin. Zasedenost kampa je sicer še bolj podvržena vremenskim razmeram, ki pa so letos tudi po trenutnih napovedih za kampiranje ugodne.

Med drugim so v Luciji letos uredili del kampa v bližini morja, kjer je zdaj gostom na voljo več nadstandardnih parcel, prenovili so spodnji plato plaže, namestili brezplačen dostop do interneta ter gostom omogočili kopanje v zunanjem bazenu na plaži St. Bernardin. V izvedbi je še avtomatizirana zapornica za dostop v kamp, v kratkem pa bodo postavili še nov "camper wc".

V Kampu Fiesa so v zadnjem junijskem koncu tedna beležili polno zasedenost. Kot so pojasnili za STA, so v šestem mesecu sicer zabeležili okoli 70-odstotno zasedenost, kar je primerljivo s prejšnjimi leti, medtem ko julija pričakujejo, tudi glede na vremenske napovedi, polno zasedenost.

V kampu, ki sicer sprejme do 30 šotorov in 110 avtokamp prikolic, se šotoristi sicer zadržujejo v povprečju dva do tri dni, podobno je tudi z lastniki kamperjev. Medtem pa se pavšalisti, ki imajo svoje prikolice v kampu, zadržijo dlje časa, nekateri tudi po cel mesec.

V izolskem kampu Jadranka, kjer lahko sprejmejo skoraj 400 gostov, so trenutno okoli 85-odstotno zasedeni. Glede na to, da več kot 70 odstotkov gostov predstavljajo pavšalisti, ki imajo pri njih prikolice skozi celo leto, slabo vreme na obisk kampa vpliva v manjši meri.

Maja so sicer na račun slabega vremena zabeležili nekoliko slabšo zasedenost. So pa zdaj optimisti in pričakujejo dobro poletno sezono, pri čemer si obetajo tako obisk tujcev kot po začetku šolskih počitnic tudi domačih gostov.

Tudi v Avtokampu Strunjan niso kaj dosti odvisni od fluktuacij gostov zaradi vremena, saj je velika večina gostov, okoli 90 odstotkov, pavšalistov. Pred prvim julijskim koncem tedna so imeli nekaj čez 80 gostov, od tega večinoma domačinov.

V Kampu Belvedere nad Izolo, ki lahko sprejme okoli 500 gostov, so junija, tudi zaradi ugodnejšega vremena, imeli precej boljši, tudi do 50 odstotkov večji obisk kot lani v enakem obdobju. Kot običajno je največja gneča v kampu ob koncih tedna.

Nadaljevanje sezone pa bo tudi tu najbrž precej odvisno od vremena, pri čemer za kamp, ki sodi v okvir bližnjega Hotela Belvedere, ne sprejemajo rezervacij, zato tudi težko napovedujejo nadaljnji obisk.

Zasebne sobe in apartmaji trenutno še niso polni, a ponudniki sob v Istri opozarjajo, da se gneča praviloma začenja šele po prvem julijskem tednu.

Tako so v piranski Maoni za STA zasedenost sob sredi tedna ocenili na okoli 50 odstotkov, čeprav že ta konec tedna pričakujejo stoodstotno zasedenost. Optimisti so tudi za nadaljevanje poletne sezone, saj bi morali imeti tja do predzadnjega tedna v avgustu vse zasedeno.

V Turist Biroju Portorož pa so ocenili, da je bila zasedenost prvega julija le okoli 25-odstotna, pri čemer opozarjajo, da se nekateri ponudniki šele zdaj prijavljajo za oddajanje sob. Začetek julija po njihovih izkušnjah nikoli ni bil najboljši, je pa obisk zasebnih sob v Portorožu zadnja leta slabši. Predvsem ni več tistih gostov, ki so se vračali na destinacijo.

V turistični agenciji Laguna iz Izole so v začetku julija beležili okoli polovično zasedenost sob in apartmajev, a tudi tu dodajajo, da je to za prve dni po začetku šolskih počitnic običajno. Že s tem koncem tedna se obeta večja zasedenost, pri čemer računajo na boljšo zasedenost od lanske, če bo le vreme zdržalo.

Sicer v Laguni opažajo, da ljudje rezervirajo sobe tik pred zdajci ter za krajša obdobja in po čim ugodnejših cenah. Prav tako ocenjujejo, da je ponudnikom sob v Izoli odprtje predora Markovec bolj škodilo kot koristilo, saj opažajo upad tranzitnih gostov.

Deli novico:

izolano vero |  07 .07. 2015 ob  08: 01
ee je kriza ljudje
upam da bo |  05 .07. 2015 ob  20: 22
prvi smetar v Kopru redno odvažal smeti