LENARČIČ SE JE DOBRO ODREZAL: Neuradna ocena znana popoldne

Svet

Prvi komentarji po zaslišanju Janeza Lenarčiča, kandidata za komisarja za krizno upravljanje, so pozitivni. Lenarčič je z zaslišanjem zadovoljen. Predsednik odbora za razvoj, ki ga je zaslišal, Tomas Tobe, ga je opisal kot dobro izmenjavo mnenj. Odbor bo zaslišanje ocenjeval danes popoldne, a uradno bo ocena znana šele sredi meseca.

Janez Lenarčič

Lenarčič je v uvodnem nagovoru na zaslišanju v Evropskem parlamentu obljubil, da bo usmeril vso svojo energijo ter tri desetletja izkušenj na mednarodnem in evropskem področju v pomoč pri lajšanju trpljenja in podporo prizadetim v krizah v EU in po svetu. Med izzivi je izpostavil vse daljše in hujše humanitarne krize, vse pogostejše nesreče naravnega in človeškega izvora ter obenem vse več groženj multilateralni ureditvi ob krepitvi protekcionizma in vse hujše učinke podnebnih sprememb. A vse te izzive vidi kot priložnost za izboljšanje, pri čemer je izpostavil tri prioritete: izboljšati odzivanje, preventivo in pripravljenost ter okrepiti vidnost kriznega upravljanja EU.

V prvem komentarju po zaslišanju je bil sicer zadovoljen, ker so bila vprašanja tehtna, nekatera tudi zelo zahtevna. A je ostal previden: "Zadeve še niso odločene. (...) Upam, da sem prepričal poslance." Ob tem je izrazil upanje, da je resor za krizno upravljanje zdaj tudi v domači javnosti nekoliko bolj poznan in da se bo okrepilo soglasje, da je pomemben, s plemenitim poslanstvom.

O možnosti zamenjave resorja, na primer da bi na koncu dobil širitev, o čemer se v Bruslju veliko ugiba, je Lenarčič dejal, da je osredotočen na krizno upravljanje, da ga ta resor zanima in mu je všeč. Dodal je še, da osebno ne čuti nobene potrebe po menjavanju resorjev, in da misli, da je eno zaslišanje kar dovolj.

Danes neuradno znana Lenarčičeva ocena 

Končna ocena bo po Lenarčičevih besedah znana šele sredi meseca, do takrat bodo le govorice, za katere upa, da bodo pozitivne in točne.

Predsednik odbora za razvoj, glavnega odbora na zaslišanju, je izpostavil, da je bila izmenjava mnenj dobra. Ocenjevalni sestanek bo v četrtek popoldne, je povedal, ocena bo javna najpozneje 17. oktobra. A če bodo zapleti, bomo danes to slišali. "Če ne bo novic, je to dobra novica," je dejal. Če odbor ne bo zadovoljen, bo namreč pripravil dodatna pisna vprašanja in zahteval dodatna pojasnila, kar običajno sporočijo. Po neuradnih informacijah bo ocenjevalni sestanek koordinatorjev danes ob 14. uri.

Neuradno je iz nekaterih vplivnih političnih skupin slišati ocene, da je bilo zaslišanje zelo dobro. Tudi prvi odzivi evropskih poslancev iz Slovenije so pozitivni. Takoj se je odzval tudi premier Marjan Šarec, ki je ocenil, da je Lenarčič odlično opravil zaslišanje pred parlamentarnim odborom. "Če se samo spomnim, kako so bili nekateri "pametni" ... oh in sploh ... Včasih je treba pač malo počakati. Iskrene čestitke!" je tvitnil premier.

Na zaslišanju danes Hrvatica Šuica

V Evropskem parlamentu v Bruslju bo danes že četrti dan zaslišanj komisarskih kandidatov. Evropski poslanci bodo danes zaslišali Italijana Paola Gentilonija z resorjem za gospodarstvo, Estonko Kadri Simson z resorjem za energijo, Litovca Virginijusa Sinkevičiusa s portfeljem za okolje in oceane, Avstrijca Johannesa Hahna z resorjem za proračun in upravo, Grka Margaritisa Schinasa, kandidata za podpredsednika za zaščito našega evropskega načina življenja, in Hrvatico Dubravko Šuica, kandidatko za podpredsednico za demokracijo in demografijo.

Najbolj problematična v tej šesterici se zdi Šuica zaradi očitkov glede načina pridobitve premoženja. Veliko hrupa sicer dviga naziv Schinasovega resorja. Ranljiv je tudi Litovec, ker ne sodi v nobeno veliko evropsko politično družino, povezujejo ga sicer z zelenimi.

Za zdaj morajo na popravni izpit Poljak Janusz Wojciechowski iz vrst zmernih evroskeptikov ECR, francoska liberalka Sylvie Goulard in švedska socialdemokratka Ylva Johansson. Že pred zaslišanji pa so evropski poslanci dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija iz vrst desnosredinske EPP in Romunko Rovano Plumb iz socialdemokratskih vrst.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija