LEGALIZACIJA MARIHUANE ZA OSEBNO RABO: Nemški ljubitelji konoplje se ne rabijo več skrivati

Svet

Nemci lahko od danes v javnosti posedujejo do 25 gramov konoplje in doma gojijo do tri rastline za osebno rabo. Prodaja in nakup sta še vedno prepovedana. Delna legalizacija sledi dalj časa trajajočim polemikam, v katerih je na koncu zmagal kompromisni predlog.

Poleg 25 gramov konoplje, ki jih lahko Nemci od danes naprej posedujejo, bodo lahko odrasli doma hranili do 50 gramov. Kajenje marihuane na javnih mestih je prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Prodaja in nakup sta še vedno prepovedana, vendar pa se lahko potrošniki, ki ne želijo gojiti rastlin doma, pridružijo nekomercialnim društvom za kolektivno gojenje. Ti lahko imajo največj 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji in si substanco lahko medsebojno dobavljajo za osebno uporabo - do največ 50 gramov na člana na mesec.

Ko je ura odbila polnoč in je začel veljati nov zakon, so se pod berlinskimi Brandenburškimi vrati zbrali ljubitelji konoplje in to proslavili. V središču Berlina se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so bili po ob zvokih reggaeja “zelo dobre volje”, kmalu po polnoči pa so prvič v zgodovini Nemčije na javnem mestu legalno zaužili konopljine proizvode.

“Končno se nam ni treba več skrivati,” je pred slovesnostjo dejal Henry Plottke, član Nemške zveze uporabnikov konoplje. Plottke je povedal, da so z njegovimi somišljeniki želeli praznovati “novo pridobljeno svoboščino”. Poudaril je tudi, da mu je ob sprejetju zakona odleglo, saj ga policija ne obravnava več kot kriminalca.

Spodnji dom nemškega parlamenta je zakon sprejel februarja, konec marca pa so zakonu zeleno luč prižgali tudi v zgornjem domu.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  01 .04. 2024 ob  18: 19
10
Ja super ne?! Kaj pa mi slovenski loleki? Verjetno še desetletja nič v to smer. Žalostno da ostalim državam sledimo samo pri podražitvah, a o legalizaciji konoplje pa nič. Samo zato ker je cerkev tu bolj važna kot zdravje ljudi