LEBEN IN FAKIN TUDI URADNO ODHAJATA: Zdravstveni resor bo začasno vodil kar Šarec

Slovenija

DZ se je danes seznanili z odstopom dveh ministrov – ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in ministra za zdravje Sama Fakina. S tem je funkcija obema tudi uradno prenehala. Leben je po odstopu z ministrske funkcije zdaj tudi izstopil iz SMC.

Jurij Leben

Leben je odstop ponudil 26. februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir železniške proge Divača-Koper, ki jo je prejšnja vlada Mira Cerarja marca lani postavila v Kopru, sam pa je bil vodja tega projekta. Leto dni po postavitvi makete so se namreč v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej.

Leben je vse očitke zanikal, a sta se nato s premierjem Marjanom Šarcem dogovorila, da bi v takšnih pregretih razmerah težko opravljal delo naprej. To Šarčevo sporočilo je sicer pomenilo, da je odstop sprejel, a formalno postopki še niso stekli. Ker je bil Leben zaradi poškodbe bolniško odsoten, je namreč pisno odstopno izjavo premierju poslal šele 8. marca. Šarec je tako predsednika DZ o odstopu obvestil 13. marca, poslanci pa so se z odstopom seznanili danes. Zdaj mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Do tedaj bo Leben še opravljal tekoče posle ministra za okolje, je povedal Židan.

Marjan Šarec

Premier je bil z Lebnovim delom na ministrstvu za okolje zelo zadovoljen. "Upam si trditi, da 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora. Je prvi, ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal," je pred kratkim komentiral njegovo delo. Leben je bil minister iz kvote SMC, kjer za njegovega naslednika predlagajo sedanjega državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu Simona Zajca.

Šarec se je odločil, da bo krmilo zdravstvenega resorja prevzel kar sam

Čeprav je že dlje časa znano, da bo Šarec namesto Fakina predlagal generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Šabedra, pa je premier v torek v DZ poslal obvestilo, da bo do imenovanja novega ministra vodenje zdravstvenega resorja prevzel sam. V njegovem kabinetu razlogov za to niso pojasnili, saj da gre pač za Šarčevo odločitev.

Samo Fakin

Neuradno pa je slišati, da Šarec ni bil zadovoljen z vodenjem aktualne državne sekretarke Pie Vračko, ki je v vmesnem času nadomeščala Fakina. Nezadovoljstvo je bilo zaznati že po nedavnem koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer je Vračkova predstavila predloge rešitev zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. V premierjevem kabinetu so zagotovili, da Šarec ostaja pri odločitvi, da za novega ministra za zdravje predlaga Šabedra. Ob tem pričakuje, da bo DZ v najkrajšem možnem času imenoval novega ministra, predvidoma do konca marca. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bila seja parlamentarnega odbor za zdravstvo v ponedeljek zjutraj.

Šarec je sicer Fakinovo pismo o odstopu z ministrske funkcije prejel 8. marca. Kot je v njem pojasnil Fakin, se mu zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, da bi lahko funkcijo zadovoljivo opravljal. Premier je še isti dan napovedal, da bo za novega ministra predlagal Šabedra, ki je v začetku lanskega leta prevzel vodenje ljubljanskega UKC. V nadaljevanju današnje seje se je DZ seznanil tudi z odstopom Jureta Lebna s funkcije ministra za okolje in prostor.

Lebna je odnesla afera maketa.

Leben izstopil iz SMC, za nadomestilo na bo zaprosil

Leben je po odstopu z ministrske funkcije izstopil tudi iz SMC. V stranki so za STA navedli le, da "njegove razloge osebne narave" razumejo. Mediji se ob tem sprašujejo tudi, ali bo Leben, ki za zdaj pojasnil ne daje, prestopil v LMŠ. V SMC so potrdili, da so Lebnovo izjavo prejeli, Leben sam pa je izstop potrdil za Delo. Več ni želel komentirati, napovedal je le, da se vrača na prejšnje delovno mesto, kjer je imel med ministrovanjem zamrznjeno pogodbo.

Ko bo tudi formalno predal posle na ministrstvu svojemu nasledniku, ki bo predvidoma Simon Zajc, se bo Leben torej vrnil v družbo BLS Sinergije, ki se ukvarja s poslovnimi usmeritvami. Še vsaj dva tedna bo Leben zaradi poškodbe noge sicer na bolniški, še dodaja spletno Delo. Na spletnem Večeru so ob tem spomnili še, da je Leben že pojasnil, da za nadomestilo, ki ministrom pripada po pol leta opravljanja funkcije, ne bo zaprosil.

Bi Leben v prihodnosti lahko postal član LMŠ?

Hkrati so dodali, da je bil Leben, ki je (bil) s predsednikom SMC Mirom Cerarjem povezan tudi prijateljsko oziroma družinsko, eden od ustanovnih članov stranke, vseskozi, sploh pa v zadnjem obdobju je veljal za enega od bolj izpostavljenih politikov. Odnosi z vrhom SMC so se po pisanju Večera krhali že nekaj časa, tudi pred novim izbruhom afere maketa, saj naj bi marsikoga motila Lebnova vse višja priljubljenost v javnosti. Ob zadnjem izbruhu afere pa Leben v stranki naj ne bi imel dovolj zaslombe.

Ob tem, ko je Leben svoj odhod z ministrske funkcije uskladil s premierjem Marjanom Šarcem, in ob dejstvu, da je bil Šarec z Lebnovim delom zadovoljen in je napovedal, da bosta še sodelovala, če organi pregona v zgodbi z maketo ne bodo našli nepravilnosti pri Lebnovem minulem delu, je bilo v zadnjih tednih slišati vse več ugibanj, ali bi Leben v prihodnosti lahko postal član LMŠ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .03. 2019 ob  09: 07
@lili hujši so zabavljači brez izobrazbe tipo borut, janez, miro, ljudmila, alenka, kiso jim bljižje tragedije....
Lili |  20 .03. 2019 ob  12: 39
Šarec deluje pač v skladu s svojo izobrazbo....zabavljač!