LAVROV ZAHODU OČITA USTVARJANJE PANIKE: "Rusija o jedrski vojni ne razmišlja"

Svet

Vsi vemo, da je lahko tretja svetovna vojna le jedrska vojna. A to vprašanje zdaj odpirajo zahodni in ne ruski politiki, je v pogovoru za domače in tuje medije danes izpostavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter Zahodu očital ustvarjanje panike in obsedenost z nevarnostjo jedrske vojne, ki naj bi jo začela Rusija.

"Zagotavljam vam, da ne bomo dovolili nikakršnih provokacij, zaradi katerih bi lahko izgubili ravnotežje," je v pogovoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, dejal Lavrov. "A če bo (Zahod) proti nam sprožil dejansko vojno, bi morali tisti, ki kujejo takšne načrte, razmisliti o tem, in po mojem mnenju o tem že razmišljajo," je posvaril.

Novinarske konference Lavrova, ki je še dejal, da se bodo pogovori med Rusijo in Ukrajino danes nadaljevali, so se udeležili tudi tuji novinarji.

"Naš cilj je, rešiti se nacistov v Ukrajini," je dejal Lavrov. Potrdil je, da Rusija Volodimira Zelenskega priznava kot ukrajinskega voditelja in pozdravil dejstvo, da želi dobiti varnostna zagotovila. Pogoji se po besedah Lavrova ne bodo spremenili.

Strah pred morebitnim jedrskim konfliktom se je na Zahodu okrepil, potem ko se je ruski predsednik Vladimir Putin pred dnevi odločil, da poviša pripravljenost jedrskih sil.

A kot je danes pojasnil Lavrov, ima Rusija vojaško doktrino, ki natančno določa parametre in pogoje za uporabo jedrskega orožja. "Eskalacije zavoljo deeskalacije" ne bo, je zatrdil. Je pa res, da je jedrska vojna zdaj postala del diskurza, a za to je po njegovem prepričanju kriv izključno Zahod s svojim ustvarjanjem "histerije".

Še posebej ostro je Lavrov kritiziral ZDA, ki da si skušajo podjarmiti Evropo, kot sta si jo nekoč skušala Napoleon in Hitler. "ZDA diktirajo Nemcem, kaj je dobro za evropsko energetsko varnost. Cilj Napoleona in Hitlerja je bil imeti celotno Evropo pod svojim nadzorom. Zdaj to želijo narediti Američani," je dejal Lavrov, ki verjame, da se nekateri tuji voditelji pripravljajo na vojno proti Rusiji.

Rusija bo vojno operacijo v Ukrajini izpeljala do konca, je še povedal Lavrov, o jedrski vojni pa ne razmišlja. "Zmeraj obstaja slika absolutnega zla in absolutno dobrega. Globalna slika je podobna. Verjamem, da bo histerija ponehala," je zaključil Lavrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija