LASTNIKI ŽIVALI, POZOR: Na Vojkovem nabrežju naj bi nekdo nastavljal strup!

Koper

Žalostna novica o smrti ene izmed psičk v Kopru je včeraj zaokrožila med uporabniki družbenega omrežja Facebook. Lastnica preminule je posvarila druge lastnike psov v Kopru, naj bodo pozorni, saj naj bi nekdo na Vojkovem nabrežju v hrano nastavljal strup. Pomembno je, da se žival, ki je zaužila strup, čim prej prične zdraviti, lastnik naj zato ob sumu na zastrupitev pokliče veterinarja in naj ne ukrepa sam.

Novica, da nekdo nastavlja strup na Vojkovem nabrežju v Kopru, se je včeraj po spletu razširila med lastniki psov, ki so nad tovrstnim početjem zgroženi. Zaradi zastrupitve je življenje izgubila najmanj ena psička, prijav zastrupitev naj bi bilo še več. Informacije preverjamo na koprski policijski upravi, njihove odgovore še čakamo.

Pomembno je takojšnje ukrepanje

Lastnik živali, ki sumi, da je ta zaužil karkoli sumljivega, naj čim prej kontaktira svojega veterinarja, v kolikor pa ta ni dosegljiv, dežurno veterinarsko službo, svetuje Maja Bogataj iz Veterine Mačja hiša v Kopru. Pomembno je namreč, da se žival s terapijami začne zdraviti čim prej, najbolje še preden se pojavijo klinični znaki zastrupitve.

Ti so sicer odvisni od strupa, ki ga je žival zaužila. "Lahko so nevrološki, na primer tresavica, celo epileptični napad ali pa gre za povečano krvavitev, nato drisko, bruhanje," našteva Bogatajeva. Pogosto lahko žival krvavi v trebuhu, kar lastniki niti ne opazijo, lahko pa to prepoznajo po tem, da je žival slabotna, ji hitreje bije srce.

Območja, kjer naj bi se pojavljal strup, se izogibajte

Kot še pravi Bogatajeva, strupi niso nevarni le za pse, temveč tudi za mačke. Lastnikom psov svetuje, da se območij, za katere se pojavljajo informacije o strupih, izogibajo, prav tako naj tja ne spuščajo svojih mačk. Pozorni pa naj bodo tudi hranitelji prostoživečih mačk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  15 .02. 2022 ob  13: 22
17
tisti,ki nastavlja strup,da bog da, da bi se mu črevesje zavozlalo