LASTNIKI ZEMLJIŠČ NA GOLIČU VETRNICAM NISO NAKLONJENI: Načrtovali protestni shod, a je prestavljen za nedoločen čas

Koper

Načrti o postavitvi polja vetrnih elektrarn Golič nad Kraškim robom največ vznemirjanja povzročajo med okoliškimi prebivalci in lastniki zemljišč. Slednji so se odločili, da bodo svoje nasprotovanje izrazili tudi na protestnem shodu. Ta naj bi se odvil danes, 30. junija, a je do nadaljnjega prestavljen. 

Lastniki parcel na pobočjih Goliča niso naklonjeni postavitvi vetrnih elektrarn, saj kot pravijo, ima predvidena naložba preveč vprašanj in premalo odgovorov. "Ni znano, kdo bo investitor. Agencija, ki izvaja projekt, ni prepričljivo pojasnila, ali bodo vetrne elektrarne proizvedle dovolj elektrike, da je tak poseg v neokrnjeno naravo upravičen. Ni jasno, kaj se bo zgodilo z vetrnimi stebri, ko bodo oddelali svoje. Kaj če investitor vmes propade? Kdo bo odstranil vetrne stebre? Kaj bo z betonskimi temelji, bodo ostali v tleh ali se jih bo odstranilo?" so nanizali odprta vprašanja, ki jim ne "dovolijo", da bi projekt polja vetrnih elektrarn sprejeli z odprtimi rokami.

Po besedah enega od lastnikov zemljišč na Goliču Mladena Miklavčiča je v Sloveniji zagotovo dovolj drugih degradiranih zemljišč, ki bi jih lahko uporabili za tovrsten projekt, medtem ko je na Goliču neokrnjena narava, ki služi za pašo živine. Lastnikom zemljišč, na katerih bi postavili stebre za vetrnice, naj bi investitor ponudil po 125 evrov najemnine na mesec, kar bi v 30 letih, za kolikor naj bi bile sklenjene pogodbe, naneslo slabih 50 tisočakov. Skrbi jih predvsem, kaj se bo zgodilo potem.

"Po tem obdobju bodo vetrnice predvidoma prenehale delati, ne vemo pa, kaj se bo zgodilo z njimi. Bodo stroški njihove odstranitve na naših plečih, kot se je to zgodilo v Italiji, kjer so stroški odstranjevanja vetrnic nanesli tudi po 300.000 evrov?" se boji Miklavčič.

Iz Splita "pobegnil" v Portorož 

Skrbi pa jih tudi vpliv na okolje in počutje okoliških prebivalcev. Miklavčič se je na štiri oči pogovarjal s prebivalci ob vetrnih elektrarnah nad Splitom, kjer naj bi nizkofrekvenčne vibracije kratile spanec. "Eden od tamkajšnjih prebivalcev se je celo preselil v Portorož, ker je življenje ob vetrnicah postalo neznosno," pravi sogovornik.

Kot poudarja, lastniki zemljišč niso absolutno proti vetrni elektrarni na Goliču, a bi si želeli več odgovorov, višjo ceno najemnin, predvsem pa bolj spoštljiv odnos s strani izvajalca projekta. "Naš namen ni bil, da protestiramo, temveč ozaveščamo. Naj svoje pove tudi stroka," zaključuje Miklavčič.

BONUS VIDEO: Preverili smo, kako prenašamo vročino v razgretem avtomobilu

Shod prestavljen za nedoločen čas

Da bi izrazili svoje dvome in nestrinjanje s projektom, kot je zastavljen trenutno, so nameravali danes, 30. junija, ob 17. uri prirediti shod proti postavitvi vetrnih elektrarn na pobočjih Goliča, a je shod za nedoločen čas prestavljen, so nam včeraj sporočili. 

Protestni shod sicer podpirajo tudi v krajevnih skupnostih Zazid, Rakitovec in Črni Kal, udeležili pa se ga bodo še predstavniki Civilne iniciative Za Senožeška Brda in Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Do projekta vetrne elektrarne na Goliču so sicer skeptični tudi v mednarodni organizaciji za varstvo okolja Alpe Adria Green (AAG).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  30 .06. 2022 ob  23: 26
Za kaj že državna elektro podjetja ne prekijejo državnih stavb s fotovoltaiko?
hribi |  28 .06. 2022 ob  18: 22
Tudi jaz sem opazil okoli moje hiše neke ptice, ki jih v prejšnjih letih ni bilo. 100% so prileteli iz Senožeč - tam kjer sedaj dela tista strašna vetrnica.
vseved |  28 .06. 2022 ob  18: 17
12
Najbolj jih muči prenizka najemnina. Če bo 1250 na mesec bodo že manj zaskrbljeni!
Pjero Shriba |  28 .06. 2022 ob  17: 55
Oštja, preselil se je iz Splita v Portorož.
A to pomeni, da se v Luciji še vedno čuti ropotanje iz Splita?
Kake butaste argumente najdejo.