LASTNIKI NEPREMIČNIN NA HRVAŠKEM ROŽLJAJO Z DRŽAVLJANSKO NEPOKORŠČINO: "Slovenija in Hrvaška naj uskladita ukrepe na meji"

Slovenija

Slovenski lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem se ne dajo. Tokrat so zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja pozvali, da zahteve njihove iniciative vključi v pogajanja s Hrvaško. Kot poudarjajo, so zapostavljeni in v kolikor ne bodo uslišani, se bodo primorani zateči k državljanski nepokorščini. Njihovo peticijo je do sedaj podpisalo 9.000 ljudi.

Skupina, ki jo na Facebooku najdete pod Lastniki nepremičnin na Hrvaškem – odprite nam meje, se v času razglašene epidemije, ki je prinesla posebne ukrepe in pogoje za prehajanje južne meje, zavzema za prost dostop do svojih nepremičnin in plovil na Hrvaškem. Vztrajajo, da je edino dokazilo, ki ga potrebujejo za prečkanje meje, njihovo lastništvo. Zato zavračajo dokazila, teste, cepilne potne liste ali napotitev v karanteno.

Tokrat so zdravstvenega ministra Poklukarja pozvali, naj njihove iniciative vključi v pogajanja s hrvaško vlado. Ob tem so zapisali: "Kot lastniki smo še vedno zapostavljeni in v kolikor ne bomo uslišani, se bomo prisiljeni zateči k državljanski nepokorščini."

Civilna iniciativa: Zakaj ukrepi na meji niso ljudem bolj prijazni?

V civilni iniciativi menijo, da bi morali Slovenija in Hrvaška bilateralno uskladiti ukrepe na meji in jih narediti bolj življenjske. Rešitev vidijo v tem, da se prebolelim po covidu, cepljenim in mladoletnim omogoči "bolj odprto mejo", preostalim pa se "maksimalno olajša prehod" s hitrim testiranjem na meji ali pa tako, da se izvid testa prizna med državama.

V iniciativi ne zanikajo, da je epidemija še vedno tukaj in da so ukrepi, ki so trenutno v veljavi, zato logični. "Vendar pa se postavlja vprašanje, zakaj Slovenija in Hrvaška ne omogočita lažjega in kljub temu še vedno varnega prehoda meje. Rešitve so namreč na dlani. Obstajajo ukrepi, ki bi pri prehodu meje zmanjšali ovire z obeh strani meje, hkrati pa bi z njimi primerno poskrbeli za ustrezno zaščito," so prepričani.

Iniciativa: Slovenija naj izenači status lastnikov nepremičnin in plovil s statusom dnevnih migrantov

Ob tem predlagajo, da Slovenija izenači status lastnikov in najemnikov nepremičnin ter plovil na Hrvaškem s statusom dnevnih migrantov in jim na ta način omogoči vsaj petdnevno bivanje s sedem dni starim potrdilom o negativnem hitrem testu. Še boljši predlog pa se jim zdi, da Slovenija prizna hrvaški hitri test.

Sprašujejo se, zakaj se zahteva testiranje mladoletnih, ki sploh niso predvideni za cepljenje in se na ta način postavlja dodatna ovira za družinske prehode meje. Pa tudi, zakaj je Hrvaška "tako zelo na tapeti izjav slovenskih politikov, če pa je skoraj vseskozi – po podatkih slednika za covid-19 – bistveno več vnosov, denimo, iz Avstrije. Komu v Sloveniji to koristi?"

Ne razumejo niti, zakaj Hrvaška ne dovoli vstopa osebam, ki so dobile prvi odmerek cepiva AstraZeneca in je od cepljenja že minilo 21 dni, čeprav niso preboleli covida-19. V civilni iniciativi menijo, da z zmanjšanjem števila novih okužb v obeh državah postajajo zdajšnje omejitve za prehod meje še bolj nepotrebne in neživljenjske.

"Zato apeliramo na vladi obeh držav, da uskladita ukrepe na meji in jih naredita bolj življenjske tako za lastnike kot najemnike nepremičnin in plovil, kot tudi za ostale hrvaške in slovenske državljane. Prebivalci obeh držav si to zaslužijo od obeh vlad, hrvaške in slovenske," še navajajo in dodajajo, da se bodo sicer primorani zateči k državljanski nepokorščini in na ta način ubraniti svoje "legitimne in z Ustavo RS in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah zajamčene pravice in svoboščine v svobodni EU".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  12 .05. 2021 ob  07: 11
-4
Dragi lastniki nepremičnin. Jugoslavije ni več. Lahko pa kolesarite na protestih v Zagrebu.
Če si upate
vseved |  11 .05. 2021 ob  14: 59
-4
Cepite se !