LARISA ŠTOKA IZ PALČICE POMAGALČICE: "Kris ima posebno lučko v očeh, iz njega sije življenje in mislim, da bo zmagal!" (VIDEO)

Koper

Zgodba malega Krisa iz Kopra je na noge dvignila vso Slovenijo. V bitki s časom smo Slovenci in Slovenke združili moči, da bi 19-mesečnemu dečku rešili življenje z donacijami za nakup zdravila iz ZDA, vrednega 2,3 milijona evrov. Kris se je rodil s hudo gensko okvaro, zaradi katere ne more hoditi, jesti, ne govoriti. Ko je stiska njegove družine prišla na uho učiteljici iz Kopra, Larisi Štoka, ki vodi mlado neprofitno društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, je nemudoma zagnala dobrodelno akcijo, ki se je kot plamen razširila po vsej državi. Za Krisa donirajo vsi, posamezniki, podjetniki, znani Slovenci, športniki, umetniki. Z združenimi močmi smo v manj kot štirih dneh dosegli najbolj divje sanje: zbrali smo že več kot 700.000 evrov donacij! Ta znesek prihaja samo z naslova nakazil na TRR društva Palčica pomagalčica, ko bodo k njemu prišteli še SMS-donacije in donacije podjetij, bo bistveno višji.

Kris Zudich z družino

Za dobrodelnim društvom Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki se skrivata koprski učiteljici Larisa Štoka, ki poučuje na OŠ Antona Ukmarja Koper in je predsednica društva, ter Katarina Podgajski, učiteljica na OŠ Koper ter podpredsednica društva. Poleg njiju so v društvu še tri ustanovni člani. Društvo je še zelo mlado, formalno obstaja od letošnjega julija, vendar je Larisa s pomočjo malih 'škratkov pomagačkov' začela svojo dobrodelno pot že decembra lani, ko se je zgodil dogodek, v katerem so za novo leto obdarili 250 otrok. To je bil tudi povod za nastanek društva.

Larisa Štoka, gonilna sila Palčice Pomagalčice

"Društvo je nastalo povsem nenačrtovano, zaradi mojih sedanjih učencev. Ko smo imeli decembra akcijo zbiranja pripomočkov za osebno higieno, so donirali dobesedno vsi, tudi tisti, ki niso imeli dovolj zase. Tudi jaz sem zaradi tega postala pogumna," nam je zaupala Larisa. "Nihče v društvu ni zaposlen in ne prejema nobenega plačila. Vse delamo izključno v dobrodelne namene. Za mano stojijo vsi dobrodelni škratki, od najmlajših do najstarejših. Mnogo vrtcev na Obali, osnovnih in srednjih šol, Univerza na Primorskem, dom upokojencev Markovec se ob vsaki naši akciji pridno odzivajo. Ena čudovita vertikala se je vzpostavila na Obali," nam pove.

Brainobrain Koper & Lucija Danes se je Palčica Pomagalčica odpravila na prav poseben obisk. V senci dreves koprskega...

Objavil/a Larisa Štoka dne Četrtek, 22. avgust 2019

O prizadevnosti učiteljice Larise in učencev OŠ Antona Ukmarja Koper je že maja poročal spletni časopis Univerze na Primorskem Up budi v svojem videoprispevku, ki si ga lahko ogledate spodaj. Larisa je takrat pojasnila, da bo namen novonastalega društva "povezovati občine Obale v raznorazne dobrodelne akcije in pomagati različnim ranljivim skupinam otrok." In kot kaže, jim to danes zares dobro uspeva.

Objavil/a Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki dne Sobota, 18. maj 2019

Palčica Pomagalčica in njeni mali 'škratki' pomagali že številnim otrokom

Društvo danes sodeluje z velikim številom obalnih gostinskih lokalov, ki jim pomagajo pri zbiranju kovinskih zamaškov. S sredstvi, ki jih zberejo z njihovo prodajo, nato ponovno narišejo nasmeh na obraz bolnim otrokom. V letu dni so Larisa in učenci zbrali deset ton starega papirja, skupaj so rešili 150 dreves. "S tem denarjem smo naredili pakete počitniškega razvajanja in šoloobveznim otrokom, ki nimajo šolske prehrane, naredili pakete s tako hrano, da so se lahko razvajali: čokoladnimi kroglicami, medom, keksi, marmelado, palačinkami z Nutello … Odzvalo se je ogromno donatorjev," iz srca pripoveduje Larisa.

V eni zadnjih akcij, imenovani 'Za brezskrben vstop v novo šolsko leto', so s potrebščinami obdarili 49 otrok. Našli so donatorje, ki so kupili vse za posameznega otroka in točno tisto, kar je otrok potreboval, razlaga Larisa. Kot fizična oseba je zagnala že akcijo s skrinjicami upanja, se spominja. "Zbirali smo denar za očkov objem po štirih letih in z zbranimi sredstvi omogočili otroku, da je objel očeta, ki živi v tujini. Ne očka ne otrok nista imela dovolj denarja, da bi se srečala," nadaljuje svojo ganljivo pripoved. "Denar za to smo zbrali 'v sekundi'. Še zdaj v te skrinjice darujemo kovance za nasmehe bolnih otrok."

Tako se je začelo zbiranje donacij za malega Krisa

"Z zbiranjem plastičnih zamaškov smo pomagali punčki, ki je hudo zbolela. Njeni starši so se odločili, da podarijo Palčici eno tono zamaškov oziroma 160 evrov, kolikor so vredni, da z njimi pomaga nekomu drugemu," razlaga Larisa. "Nato mi je nekdo omenil, da obstaja neka Ana, ki ima nekega Krisa. In mi predstavil situacijo, v kateri je ta družina." V začetku septembra se je Larisa prvič srečala z mamico in malim Krisom ter jima tudi izročila omenjeno donacijo. "Ano sem vprašala, če kaj zbira, in rekla je, da ne. Potem pa se je opogumila."

"Kris ima posebno lučko v očeh. Iz njega sije življenje. In zato mislim, da bo zmagal!" Larisa opiše trenutek, ko je prvič srečala Krisa, malega borca, o katerem danes govori vsa Slovenija. Zbiranje denarja se je začelo v ponedeljek zvečer, ko je društvo Palčica Pomagalčica prek svojega Facebooka oznanilo, da so dobili "priložnost sodelovati v dobrodelni akciji Podari življenje. Za dečka Krisa z Markovca, ki si s svojim zvedavim pogledom in prijaznim nasmehom to več kot zasluži. Z mamico Ano Jerak bomo združili moči in z veseljem donirali za življenje našega Krisa," so zapisali.

Kako donirati?

Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki zbira sredstva na TRR SI56 0510 0801 6627 635, Palčica Pomagalčica, Glem 26, 6273 Marezige, namen nakazila: za Krisa. Preko SMS-sporočila pa lahko donirate 5 evrov na 1919 s ključno besedo KRIS5.

Z društvom Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki sodeluje tudi Univerza na Primorskem. Letošnji Pozdrav bruckam in brucem, ki bo v torek, 1. oktobra, na Titovem trgu v Kopru, bo tudi dobrodelno obarvan. V skrinjico društva bodo namreč zbirali prostovoljne prispevke.

"Velike donacije šele prihajajo. Vsa zbrana vsota bo šla do zadnjega centa v prave roke!"

Akcija traja šele dobre tri dni, donacije pa dežujejo že od prvega dne. Do tega trenutka je društvo Palčica Pomagalčica zbralo več kot 700.000 evrov, v tej vsoti pa še niso všteta SMS-sporočila in nakazila podjetij. "S Telekomom smo se dogovorili, da nas bo začel sproti obveščati o trenutnem stanju SMS-ov. Podjetjem pripravljamo donatorske pogodbe, velike donacije šele prihajajo!" navdušeno pove Larisa. "Ta denar bo šel neposredno za nakup zdravila, ne bomo ga nakazali družini ali nekemu 'posredniku'," je dejala.

"Ta velika vsota je ena velika odgovornost. Ljudje smo začeli ponovno zaupati dobrodelnosti, ki je bila marsikdaj očrnjena. In da jo bomo lahko spet spoštovali, je naša odgovornost, da bo šla do zadnjega centa v prave roke," še dodaja Larisa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija