LANI SO BILI "RESNA LIGA", LETOS PA PRESTAVLJANJE TEKEM NI PROBLEM? V ŽURD Koper ogorčeni nad RZS

Koper

V minulem tednu smo poročali o velikem uspehu članic Ženskega univerzitetnega rokometnega društva (ŽURD) Koper, ki so na pragu vstopa v prvo ligo. Pred njimi so tako izredno pomembne kvalifikacijske tekme, na katerih bo podpora s tribun zagotovo več kot dobrodošla. V klubu so zato vneto promovirali tekmo, ki bi se morala v sredo, 23. marca, odigrati v Kopru, a je bila ta tik pred zdajci odpovedana oziroma prestavljena. V klubu so nad potezo rokometne zveze ogorčeni, ti pa krivijo covid.

Rokometna zveza Slovenije (RZS) je ŽURD Koper le nekaj dni pred tekmo, napovedano za 23. marca, sporočila, da je prestavila datum kvalifikacij. "Mi smo že vse zreklamirali v medijih, na plakatih, velikih zaslonih, kar predstavlja veliko finančnih stroškov," so zgroženi v klubu, kjer so tekmo v Kopru tudi že prijavili na upravni enoti, vse je bilo pripravljeno in dogovorjeno, denimo s komentatorjem, vabljenih je bilo veliko pomembnih gostov. "Štiri dni pred tekmo pa se nam javi, da tekme ne bo. Dejansko so iz nas naredili 'loleke' in nas totalno diskreditirali," so razočarani v ŽURD Koper.

Da je bila tekma prestavljena jih čudi predvsem zato, ker naj bi jim na RZS lani, ko so za premestitev tekme prosili ravno oni, prošnjo zavrnili z obrazložitvijo, da "smo resna liga in da se dorečeni datumi ne morejo spreminjati", trdijo v ŽURD Koper.

Kriv je covid

Na RZS, kamor smo se obrnili s prošnjo za pojasnila, se zagovarjajo, da je porast okužb z novim koronavirusom po novoletnem premoru zajel tudi klube 1. ženske rokometne lige (1. ŽRL). Zaradi tega vzroka v ligi ni bilo mogoče v celoti izpeljati tekem kar šestih krogov, kar skupaj znese 34 tekem. Če se poleg štejejo še pokalne tekme ekip 1. ŽRL, je bilo v predvidenih terminih odigranih zgolj 10 tekem.

"Že vmes, 2. februarja, so na temo odloženih tekem 1. ŽRL klubi zasedali na seji združenja 1. ŽRL. Na njej je bila predstavljena verzija reprogramiranega koledarja tekmovanja, ki so ga klubi potrdili z glasovanjem 9. februarja. Ta je predvideval dvotedenski zamik poteka tekmovanja ter dopolnitev koledarja z rezervnim terminom za izpeljavo kvalifikacijskih tekem (30. marec), v kolikor bi bil le-ta potreben zaradi morebitnih dodatnih odloženih rednih tekem," potek dogodkov pojasnjuje zveza.

Po tej seji združenja sta sledila še 15. in 16. krog tekmovanja, ki pa zaradi opisane zdravstvene situacije tudi nista bila izpeljana v rednih terminih in sta tako prinesla še dodatno število neodigranih tekem. "Komisar tekmovanja je pretekli teden iz srede na četrtek klubom posredoval elektronsko pošto, s katero jih je obvestil o stanju neodigranih tekem. Klube je pozval, da morajo biti vse tekme, ki vplivajo na končno razvrstitev za osmo mesto v modri skupini odigrane najkasneje do srede, 23. marca. Obenem je tudi navedel, da bo prva tekma kvalifikacij na sporedu v soboto, 26. marca, za povratno pa se bo izkoristil rezervni termin, tj. 30. marec." Po navedbah RZS je komisar tekmovanja na temo terminov igranja kvalifikacijskih tekem minuli četrtek, 17. marca, s predstavniki ŽURD Koper še dodatno govoril po telefonu.

So letos pozabili, da so "resna liga"?

Spomnimo, da so po navedbah ŽURD Koper v klubu lani sami prosili za premestitev ene izmed tekem, a jim na RZS niso ugodili, češ da dorečenih datumov ni možno spreminjati, ker da so resna liga. Za naš portal so na RZS pojasnili, da se je lani končnica 1. ŽRL zamaknila za več kot mesec dni – 1. krog končnice je bil predviden za 27. marec 2021, dejansko pa se je začel 30. aprila 2021. "Tedaj možnosti za prestavitev tekme ni bilo, saj je po pravilih evropske rokometne zveze sezone državnih prvenstev potrebno zaključiti v mesecu maju," razlagajo na RZS. ŽURD Koper je namreč prosil za prestavitev gostovanja, ki je bilo predvideno 24. maja na Ptuju. Ker se koprski klub tekme ni udeležil, je bila ta registrirana z 10:0 v korist tekmeca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija