LAHKO SE OBRIŠEMO POD NOSOM: Država nam ne bo vrnila kupnin za vinjete, celo "prepričati nas hoče, da je milostna"!

Slovenija

"Več kot očitno je, da država ne želi prisluhniti državljanom," je prepričana predsednica občinske organizacije SD Koper Natalija Gulič, na predlog katere, sta poslansko vprašanje glede letnih vinjet na vlado vložila primorska poslanka Meira Hot in Dejan Židan. "Država nas postavlja ob bok avtocestam v Avstriji in nas poskuša prepričati, da je do nas milostna, saj bi lahko ceno še zvišala," meni Guličeva.

Poročali smo že o pobudi vladi glede avtocestnih vinjet, ki jo je vložila stranka SD in kjer so med drugim predlagali, da se kupcem vinjet vrne sorazmerni del kupnine, vračilo kupnine pa izvede kot poračun pri nakupu vinjete za leto 2022. Pred kratkim so prejeli odgovor vlade, ki je ugotovila, da predlagana poslanska pobuda ni sprejemljiva.

Nismo se vozili, a vseeno plačali

V letu 2020 se je epidemija korona virusa zgodila v času, ko so mnogi državljani letne vinjete že kupili. "Vsi se zavedamo, da so ukrepi, ki so sledili kot posledica epidemije, onemogočili normalno uporabo vinjeti. Mnogi vinjete verjetno sploh niso uporabili, pa so vseeno morali plačati za celotno leto. Ali je takšno ravnanje pošteno?" se sprašuje Guličeva.

Vlada je v odgovoru poudarila, da se z nakupom vinjete plačuje pravica do uporabe cestninskih cest za določen čas ne glede na to, koliko kilometrov dejansko vozilo opravi po cestninskih cestah oz. koliko časa efektivno uporablja cestninsko cesto. Pri tem pojasnjujejo, da so bile omenjene ceste kljub prepovedi prehajanja občinskih meja in drugim omejitvam gibanja v uporabi. Kot priznavajo, je bilo res manj vinjetnih vozil, vseeno pa je veliko imetnikov letnih vinjet cestninske ceste lahko uporabljajo, če ne vsakodnevno, pa vsaj občasno. Poudarjajo tudi, da je bilo gibanje vseeno dovoljeno za številne izjeme.

"Ker ne obstaja tehnični način, na podlagi katerega bi bilo možno preveriti, kdo je uporabljal cestninske ceste, prav tako tudi sami uporabniki nimajo načina, da bi neuporabo dokazovali, ni mogoče vzpostaviti ukrepa, s katerim bi lahko samo tistim uporabnikom, ki cestninskih cest niso uporabili niti enkrat na mesec, povrnili del vrednosti letne vinjete," pravijo na vladi.

Posluha ni niti za podaljšanje letnih vinjet

V stranki SD so predlagali tudi, da se podaljša veljavnost letnih vinjet. Pred tem so vložili amandma ob obravnavi PKP-jev (protikoronskih paketov), ki pa je bil vedno zavrnjen. "Glede na dogodke v letu 2020 lahko govorimo o nakupu blaga z napako. Potrošniki lahko v tem primeru zahtevajo od prodajalca, da napako odpravi ali zamenja izdelek z novim, prodajalec lahko tudi vrne kupnino (v celoti ali delno, v skladu in sorazmerno z napako). Zakon o varstvu potrošnikov natančno določa, v kakšnih primerih gre za stvarno napako (37. člen)," pojasnjuje predsednica koprske SD. "Poslanca SD, Meira Hot in Dejan Židan, sta poudarila, da se je uporabna vrednost letnih vinjet močno zmanjšala, to je posledica odločitev vlade (omejitev gibanja na občine in regije) …"

Zakaj primerjava nakupa vinjete za leto 2020 z nakupom blaga z napako ni ustrezna, vlada navaja, da je DARS poleg rednega vzdrževanja vseskozi izvajal tudi popravila poškodovanih vozišč in s tem zagotavljal boljše pogoje uporabe avtocest in hitrih cest. "Pri nakupu vinjet ne gre za nakup blaga, temveč gre za nakup storitve neomejene uporabe avtocest in hitrih cest. /…/ V primeru nakupa vinjete tudi ne gre za nepravilno opravljeno storitev s strani izvajalca storitve, saj so bile storitve uporabe avtocest in hitrih cest zagotovljene ves čas trajanja omejitev. Dejstvo, da potrošnik cestninskih cest ni uporabljal, čeprav bi jih z ustreznimi dokazili lahko, še ne pomeni, da je izvajalec storitve storitev nepravilno opravil."

Morali bi predvidevati, da letos ne bomo mogli v polni meri izkoristiti vinjet

"Ob nakupu letnih vinjete za leto 2021 je namreč vsem kupcem oziroma uporabnikom znano dejstvo, da so zaradi aktualnih zdravstvenih razmer možne nadaljnje omejitve zaradi morebitnega novega vala epidemije," odgovarjajo na predlog poslancev, da je treba poiskati model, na podlagi katerega bi uporabnikom poleg nadomestil za letne vinjete za leto 2020, vračali tudi sorazmeren del za letne vinjete za leto 2021. Po njihovem ta predlog ni sprejemljiv, saj ima vsak uporabnik možnost, da se za nakup letošnje vinjete ne odloči.

Država in njena 'milost'

V SD menijo, da gre v konkretnem primeru za nerazumno ravnanje vlade. Država bi morala vrniti del kupnine za vinjete in v proračunu poiskati razliko, ki bi jo izgubila z vračilom stroškov vinjet. Poleg tega bi morala država ravnati odgovorno ter razbremeniti lokalne ceste, so prepričani v stranki. Ob tem dodajajo, da bi bilo to področje potrebno zakonsko urediti ter tovorni tranzit v celoti preusmeriti na avtoceste in železnice. Menijo tudi, da bi bilo smiselno razmisliti tudi o uvedbi vinjete za kamione, ki potujejo čez Slovenijo in bi bile znatno višje kot za kamione, ki imajo končno destinacijo v Sloveniji.

"Država nas postavlja ob bok avtocestam v Avstriji in nas poskuša prepričati, da je do nas milostna, saj bi lahko ceno še zvišala," je Guličeva še komentirala odločitev vlade, ki je zapisala, da nobena od držav EU, ki imajo v veljavi vinjetni sistem, ni za leto 2021 cen letnih vinjet znižala, čeprav so tudi v drugih državah imeli podobne ukrepe za obvladovanje epidemije. "V Avstriji in na Madžarskem so cene vinjet celo zvišali," je odgovor vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bobi |  23 .03. 2021 ob  13: 42
Tudi bencin se ni podražil.V treh mesecih 30 centov
ManofSteel |  23 .03. 2021 ob  12: 14
-7
Folk vsi na nalsednje volitve pa da vodimo kje bodo pristali levaki hhahahaha
ManofSteel |  23 .03. 2021 ob  12: 12
-4
Naj SD povrne pokraden denar v času njihovega kadrovanja zgrešena podjetja in krpanje bank, ki so pobrali milojarde. Altro ke vinjete in drobiž. Samo ko vidim SD mi dvigne kocine hajajaj
forešter4 |  23 .03. 2021 ob  09: 27
@Istriano

hja boš volil tiste ki bojo 3 mesce na oblasti, potem spet pride JJ, volitve v slo so nesmiselne
Opazovalec |  23 .03. 2021 ob  09: 20
Me zanima kako boste dokazovali, da zaradi pandemije ste osebno vi manj koristili avtoceste ?
va cagar |  23 .03. 2021 ob  07: 26
naj nam pa povrnejo sorazmerni del za uporabo cest
Istriano |  23 .03. 2021 ob  07: 15
13
Jim bomo vrnili na volitvah!