LABODJE DRUŽINE NA OBALI TARČE ŠKODOŽELJNEŽEV IN TATOV: "Pustite jih pri miru, glejte jih le od daleč, predvsem pa jih ne kamenjajte"

Piran

Na Obali letos gostujejo tri družine labodov. Čeprav velika večina prebivalcev in obiskovalcev obalnih mest te velike vodne ptice le spoštljivo občuduje in fotografira, pa se najdejo tudi taki, ki so do njih nasilni in škodoželjni. Njihovi varuhi so včasih nad videnim ogorčeni. Dogajajo pa se tudi kraje oziroma vsaj poskusi kraj teh čudovitih plovcev.

V torek popoldne je ena izmed varuhinj labodov, ki ne želi biti imenovana, v Sečovljah naletela na grozljiv prizor. Skupina osmih fantov je vanje metala kamenje in jih strašila. Ker je posegla v dogajanje in skušala doseči, da bi mladostniki z neprimernim početjem prenehali, se je vpletel še oče enega izmed njih. "Namesto, da bi par ostrih besed povedal svojemu sinu, je nadrl mene," nam je zaupala naša sogovornica, ki je nad neprimernim obnašanjem ljudi do živali zgrožena.

Zasledila je namreč tudi že ljudi, ki so labode plašili, jih podili in vanje drezali s palicami, rada pa bi opozorila tudi lastnike psov, ki svojim štirinožnim prijateljem dovolijo, da se ob pticah sprehajajo brez povodca, se vanje zaganjajo in jih preganjajo. "Labodov se ne sme vznemirjati, pustimo jih, da živijo svoje življenje, glejmo jih le od daleč, predvsem pa jih ne kamenjajmo ali jim kako drugače škodujemo," vsem polaga na srce njihova varuhinja.

Glede hranjenja vodnih ptic je v dilemi, saj, kot pravi, si niti strokovnjaki niso enotni, ali je to zanje dobro ali škodljivo. V Krajinskem parku Strunjan, denimo, je hranjenje prostoživečih živali prepovedano, saj, kot pravijo, lahko umetna hrana, kot je npr. kruh, povzroči pogin

Labodi so priljubljena tarča tatov 

Naša sogovornica nam je zaupala tudi, da so neznanci v mesecu juniju labodje mladiče celo skušal ukrasti. "Pojavili so se s torbo v roki in jih skušali ukrasti. Še dobro, da je bila prisotna oseba, ki je labode varovala in jim k sreči ni uspelo," je opisala in dodala, da imajo že 140 dni organizirano 24-urno varstvo labodjih mladičev.

V tem mesecu pa se je v medijih pojavila informacija, da je iz Krajinskega parka Strunjan izginilo pet labodov. To je sprožilo ugibanja, da so na delu preprodajalci vodnih ptic, a je Policijska uprava Koper včeraj sporočila, da so bili labodi najdeni.

Robert Smrekar

Našli so kadavre

Do 2. septembra je v Krajinskem parku Strunjan domoval en odrasel labodji par in šest mladičev. Med 2. in 9. septembrom pa je izginilo pet mladičev in odrasel samec, ostala sta le odrasla samica in en mladič. Skrbniki parka so 2. septembra našli kadaver enega mladiča, o ostalih izginulih pa ni bilo ne duha ne sluha. "Vsako leto sicer izgine nekako polovica mladičev, vendar je bilo letos nenavadno to, da so izginili v tako kratkem časovnem intervalu. Zaradi tega smo o dogodku obvestili, med drugimi, tudi policijo in okoljski inšpektorat," nam je pojasnil direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar.

17. septembra je naravovarstveni nadzornik v parku opravil pregled zelo zaraščenega in težko prehodnega terena na severni strani lagune Stjuža, pri čemer je odkril kadaver odraslega samca, ostanke enega mladiča ter še dve mesti, na katerih je bilo veliko labodjega perja. V parku so sklepali, da so lisice in mačke, ki se rade zadržujejo na tem območju, odnesle ostanke drugih dveh mladičev."

Skupaj smo tako našli kadavre, ostanke ali pa mesta, ki kažejo na pogin izginulih živali. Neznana je tako ostala le še usoda enega mladiča, seveda pa je zelo verjetno, da je dočakal podobno usodo kot preostali labodi. Zaradi zaraščenosti pač nismo našli ostankov," je povedal Smrekar.

V krajinskem parku so tako zaključili, da zagotovo ni šlo za kaznivo dejanje odvzema zaščitenih živali. Ker pa so bile okoliščine pogina nenavadne, so naročili pregled kadavra najdenega odraslega laboda. "Upamo, da bodo izsledki pokazali, kakšen je bil razlog pogina: zastrupitev, bolezen ali morebiti namerno človekovo ravnanje, slednje sicer ocenjujem kot zelo malo verjetno. V vsakem primeru pa ni več razlogov za aktivna ravnanja policije, zato smo prijavo umaknili," je še pojasnil direktor parka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  25 .09. 2020 ob  22: 00
Jaz recimo predlagam usmrtitev vseh ki so metali kamenje v labode ali jim poskušali škoditi na kakršenkoli način.
Kristjan |  24 .09. 2020 ob  21: 02
11
Spoštovana policija. pokojnega samca ne bi mogla mačka ali lisica usmrtiti. To je neumna laž. Torej ne verjamete sherloku na sliki iz solin, kajti če lisica poje truplo ubitega laboda je prvotni razlog smrti se vedno kaznivo dejanje nekega stvora na 2 nogah. Banda morilska.
td |  24 .09. 2020 ob  13: 12
20
Golazni bi bilo vse parklje za zdrobit. Nisem pa sam nikoli videl, da bi kdorkoli poskušal dražit labode.