KUSTEČEVA VIRTUALNO Z RAVNATELJI ŠOL O SAMOTESTIRANJU: Bodo končno izvedeli vse podrobnosti?

Slovenija

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in NIJZ bodo danes ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev, s katerim naj bi po napovedih zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja začeli v drugi polovici aprila. Prihodnji teden naj bi načrt predstavili še ravnateljem osnovnih šol.

Simona Kustec

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je samotestiranje poleg spoštovanja ukrepov, tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja dodaten ukrep, s katerim želijo zamejiti okužbe z novim koronavirusom v šolah. Ukrep je po njenih besedah dobrodošel in izrazito dobronameren.

Na današnjem virtualnem sestanku z ravnatelji bodo po njenih besedah sodelovali državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec, predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ministrstvo bo v prihodnjih dneh šolam posredovalo tudi informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Ministrica ocenjuje, da se bo potem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje povečalo.

Šole so namreč po navodilih ministrstva konec prejšnjega in v začetku tega tedna pri dijakih in učencih tretjega triletja osnovnih šol preverile, koliko bi se jih bilo pripravljenih samotestirati. Poizvedovanje je pokazalo, da bi se za to odločilo približno 22 odstotkov učencev tretjega triletja in okoli 18,5 odstotka srednješolcev. A poizvedovanje je bilo opravljeno, ko še ni bilo znano, kje in na kakšen način naj bi potekalo samotestiranje, zato na ministrstvu računajo, da bo po znanih podrobnostih zanimanje naraslo.

Testiranje bi sicer potekalo po neinvazivni metodi, z brisom zunanjega dela nosu, testi pa bi bili brezplačni. Vsak pozitivni test bodo nato preverjali še s PCR testom. Po Poklukarjevih besedah se je v tujini, kjer takšna testiranja že izvajajo, pokazalo, da imajo testi dodatno vrednost zlasti za tiste, ki so v mehurčkih.

Tam, kjer so teste izvajali enkrat na dva tedna, se je število okužb zmanjšalo za 20 odstotkov, tam, kjer so jih izvajali enkrat tedensko, pa za polovico. Kjer so teste izvajali dvakrat tedensko, se je število okužb po ministrovih besedah zmanjšalo tudi za 80 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija