KUSTEČEVA SPET NA TAPETI: V LMŠ pozivajo k njeni razrešitvi; skrbi jih kaj bo jeseni, saj da se "v največji krizi po nojevsko skrije"

Slovenija

Največja nevarnost za stabilnost razmajanega izobraževalnega sistema v državi je po mnenju LMŠ ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ker je ta po njihovi oceni že pokazala, da se v obdobju največje krize po nojevsko skrije, so zaskrbljeni, kaj se bo na področju šolstva v luči epidemije zgodilo jeseni. Zato vnovič pozivajo k njeni razrešitvi.

Simona Kustec

V LMŠ so v sporočilu za javnost navedli, da je slovenski izobraževalni sistem spet pred veliko preizkušnjo. Že tretje šolsko leto zapored šolski red kroji covid-19, a virus po ocenah LMŠ v resnici ni najhujši faktor, ki v izobraževalni sistem države vnaša nemir zaposlenih, staršev, otrok ter nered na področju osnovne, elementarne ureditve sistema.

Navedli so tudi, da ministrice ni bilo na današnji sestanek s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter sindikatov, ki ga je ministrstvo za zdravje sklicalo v dogovoru z ministrstvom za izobraževanje. Pri tem po navedbah LMŠ ni pomembno, ali je bila vabljena ali ne.

Janšo pozivajo, naj prepreči jesenski kaos

"Ker je ministrica Kustečeva s svojim dosedanjim delovanjem že pokazala, da v obdobju največje krize le-to ignorira oz. se po nojevsko skrije, smo v LMŠ precej zaskrbljeni, kaj se bo na področju šolstva zgodilo s prvim septembrom letos, ki se hitro približuje," so navedli. Vlado in njenega predsednika Janeza Janšo zato pozivajo, naj prepreči kaos, ki se utegne jeseni na področju izobraževanja še izdatneje povečati.

To je možno le tako, da državnemu zboru predlagata razrešitev Kustečeve z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport ter poskrbita, da njeno mesto zasede vsaj za silo kompetentna, operativno sposobna in funkcionalno urejena oseba, so prepričani v največji opozicijski stranki.

Kustečeva je sicer v DZ že zagovarjala svoje delo. Interpelacijo, v kateri ji je večji del opozicije očital predvsem nestrokovne odločitve in negativne posledice dolgotrajnega šolanja na daljavo zaradi epidemije, je sredi marca uspešno prestala.

Danes potekal sestanek na ministrstvu za zdravje; kako bo potekal pouk jeseni?

Po besedah Karmen Cunder iz Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva so jih na sestanku seznanili, da se bo tudi v prihajajočem šolskem letu izvajalo prostovoljno samotestiranje dijakov in osnovnošolcev zadnje triade na okužbo z novim koronavirusom. Potekalo bo podobno kot konec prejšnjega šolskega leta, le da je tokratni predlog, da bi teste za samotestiranje lahko prevzeli v lekarnah, je po sestanku za STA dejala Cundrova.

Govorili so tudi o testiranju tistih učiteljev in profesorjev, ki ne niso cepljenju proti covidu-19, pri čemer pa po njenih navedbah niso dobili podatka o tem, kdo bo izvajal testiranje, niti kdo bo teste plačal. Opozorila je, da šole in vrtci nimajo sredstev, da bi lahko krili stroške testiranj svojih zaposlenih, zlasti če je v kolektivu 30 ali 40 odstotkov necepljenih. Podatka, koliko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je cepljenih proti covidu-19, sicer nima.

So pa predstavnike ministrstva pozvali, naj v prihodnjem šolskem letu zagotovijo, da bodo navodila natančna in naj pridejo pravočasno, "in ne v petek ob 15. uri za ponedeljek ob 6. uri". Hkrati so jih pozvali, naj bodo ukrepi zakoniti in premišljeni. Starši namreč zaradi ukrepov potem vršijo pritisk na vodstva šol.

Po njenih besedah pa niso dobili informacije, kako bo potekal pouk v prihodnjem šolskem letu in kaj se glede tega zahteva od šol. Tako pričakujejo, da bodo dobili jasne informacije, kako bo 1. septembra stekel pouk, ne pa "modele A, B, C".

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj pa je po sestanku pozdravila odločitev ministrstva za zdravje, da so jih povabili na sestanek in jih seznanili s trenutno epidemiološko situacijo, ki ni rožnata. "Gotovo bo do začetka šolskega leta še kar nekaj sestankov. V tem trenutku je najbolj pomembno to, da se vsi maksimalno pripravimo na začetek šolskega leta, da vsak pri sebi prevzame odgovornost za to, da zaščiti najprej sebe, pa tudi vse ostale," je dejala in dodala, da verjame, da se je poleti precepljenost osebja v vrtcih povečala.

Na sestanek so bili vabljeni tudi predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer pričakujejo od oblasti, da jih bo aktivno vključila v pogovore in dogovore o oblikovanju strategije za obvladovanje epidemije v vzgoji in izobraževanju.

"Sviz že več kot eno leto vztrajno ponavlja predloge za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav in UV-čistilcev zraka v razredih, igralnicah, predavalnicah in drugih šolskih prostorih. Glede na oceno, da precepljenost splošne populacije do začetka šolskega leta ne bo zadostna, je namestitev ustreznih prezračevalnih naprav edini smiselni ukrep, ki bo omogočil, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi ostali odprti tudi ob morebitnem četrtem valu," so pred sestankom sporočili iz sindikata.

Ob tem pozivajo ministrstvo za izobraževanje, naj z okrožnico vzgojno-izobraževalnim zavodom čim prej odpravi dvome in pojasni, da bo strošek testiranja plačal delodajalec, saj sta zmeda in nezadovoljstvo med zaposlenimi glede tega velika. Sicer pa so v sindikatu prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .08. 2021 ob  01: 00
-1
Učiteljem paše, da je šola na daljavo .
pajade |  05 .08. 2021 ob  23: 35
Na Japonsko je šla, ni se po nojevsko skrila, ampak se je šla pokazat v Tokyo. Njej grejo zasluge za dosežke naših športnikov, saj je zelo skrbela da NE TRENIRAJO in posledično ne zbolijo za covidom... gnjusa...