KULTURNIKI NA KAVI, KLEPETU IN SREČANJU: Istra - Evropska prestolnica kulture 2025?

Koper

"Koprska, izolska, piranska in ankaranska občina premorejo izjemno bogato kulturo, ki nastaja na edinstvenem, medkulturnem območju, kar moramo nujno ozavestiti," je danes na dopoldanski kavi, pogovoru in srečanju z novinarji v Kopru poudarila gostiteljica, direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Na pobudo piranske občine bi se lahko istrske občine potegovale za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Kulturniki iz štirih istrskih občin, ki že dolgo zgledno sodelujejo, so se odzvali povabilu Katje Pegan na kavo in klepet. Strinjali so se, da se je z izvolitvijo novih županov ponudila priložnost za še tesnejše povezovanje, pišejo Primorske novice. Štiri istrske oziroma obalne občine tvorijo somestje, ki je že zdaj tesno prežeto s kulturnimi dogodki ter kulturo nasploh. Gre za preplet kulture, ki bi jo veljalo tudi na papirjih spraviti pod eno streho. S tem bi olajšali predvsem financiranje tistih projektov, ki segajo prek meja posamezne občine. Ob tem so poudarili nadaljevanje kulturne vzgoje in izobraževanja otrok, medinstitucionalno sodelovanje, pa tudi okrepitev mednarodnega sodelovanja s sosednjima Hrvaško in Italijo, piše časnik.

Katja Pegan, urednica občasnika Svetilnik in koprskih gledaliških strani Samanta Kobal, Brigita Jenko iz Pokrajinskega muzeja Koper, direktorica zavoda Otok Lorena Pavlič, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri, Tatjana Sirk iz Obalnih galerij Piran, Dejan Mehmedovič iz izolske galerije Insula in Društva likovnih umetnikov Insula, Nada Čibej iz Pokrajinskega arhiva Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj v koprski občini Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti piranske občine Lada Tancer, direktorica Centra za kulturo, šport in prireditve Izola Zvonka Radojevič, vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini Ankaran Katja Pišot Maljevac, predsednica odbora za družbene dejavnosti na koprski občini Mirjam Lemut, Roberta Vincoletto iz Italijanskega središča Carlo Combi in Neva Zajc, predsednica tako društva Primorski poletni festival kakor Kulturnega društva Peter Martinc so se tudi strinjali, da je čas za čim hitrejše konkretne ukrepe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija