KS Šmarje z nagrado za ohranjanje dediščine

Koper

Minuli konec tedna, v soboto, 20. aprila, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine Kultura-Natura.si že četrtič podelilo priznanja Naša Slovenija 2012.

Častni pokrovitelj letošnjega srečanja je bil predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, ki je poudaril, da je kulturna dediščina izvor vrednot in da: "Mi ustvarjamo kulturni prostor, ta pa ustvarja nas."

Predsednik gibanja Slavko Mežek je priznanje za ohranjanje dediščine pri obnovi Istrskega trga v Šmarjah predal podžupanu Mestne občine Koper Danijelu Cepu in predsedniku KS Šmarje Andreju Medvedu. Podžupan Cep je ob tej priložnosti povedal: "Koper zadnje čase prejema veliko nagrad, današnje priznanje pa nas še posebej veseli, saj to pomeni, da skrbimo tudi za dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki."

Predlagatelja nagrade sta bili Mestna občina Koper in Turistična organizacija Koper, ki sta v tipični istrski vasi Šmarje pri Kopru v osrednjem trgu videli dober primer ohranjanja dediščine. Osrednji trg okoli obnovljene Štrpinove šterne domačinom in gostom omogoča druženje, prijateljevanje, izmenjavo mnenj in podoživljanje lokalne kulturne dediščine v pristnem istrskem okolju. Obdan je s prepoznavno tradicionalno arhitekturo med osrednjimi točkami v vasi. Obnovljeni vaški trg predstavlja razvojno stičišče in prostor širšega kulturnega in socialnega življenja lokalne skupnosti na vhodu v bodoči  krajinski park Dragonja.

Šmarski projekt je vzpostavil nov model razvoja na podeželju, temelječ na medgeneracijskem sodelovanju krajanov, in je lahko zgled ostalim lokalnim skupnostim, ki si želijo razvoja vasi, višje kakovosti življenja krajanov ter  trajnostnega in celovitega razvoja, temelječega na potencialih skupne kulturne dediščine.

Sorodne vsebine:

V petek otvoritev prenovljenega Šmarskega trga!

Iščejo tudi pristnost, avtentičnost in domačnost

Že 10 let varujejo okolje

Deli novico: