'KRSTILI' PREDORE DRUGEGA TIRA: Takšna imena bodo nosili odslej

Slovenija

Predori drugega tira so ob začetku izkopov predorov dobili svoja imena. Doslej so imena sledila projektantskemu poimenovanju skladno s stacionažo proge po vrstnem redu od Divače proti Kopru od T1 do T8 (z manjšo spremembo ob združitvi predorov T5 in T6 v predor T5-6 po izdelavi projekta za izvedbo), sedaj pa so jih poimenovali po naseljih in zaselkih, v bližini katerih se nahajajo, med njimi pa sta tudi dve izjemi. 

Uprava družbe 2TDK je med štirimi skupinami predlogov 26. oktobra sprejela sklep o poimenovanju na podlagi predloga glavnega projektanta drugega tira Edmunda Škerbca, direktorja družbe SŽ-Projektivno podjetje Ljubljana in predstavnika za odnose z javnostmi družbe 2TDK Martina Tomažina.

Predlogi poimenovanja so sledili običajnemu poimenovanju infrastrukturnih objektov v Sloveniji in tudi drugje po naselbinskih ali ledinskih imenih območij, na katerih so objekti zgrajeni, so sporočili iz projektnega podjetja 2TDK.

[Poimenovanje predorov drugega tira] Predori drugega tira so ob začetku izkopov predorov dobili svoja imena. Doslej so...

Objavil/a Drugi tir dne Ponedeljek, 08. november 2021

Kakšna imena bodo torej nosili predori? 

Prvi predor se bo tako po naselju ob vhodu v le-tega imenoval T1 predor Lokev. Drugi predor bo dobil ime po naselju, ki se nahaja neposredno nad njim; T2 predor Beka (ime asociira na Beško-ocizeljski jamski sistem, ki poteka v bližini predora). Najbližje naselje tretjemu predoru je sicer vas Gabrovica, po kateri se že imenuje bodoči železniški viadukt, zato predor zaradi morebitnih nejasnosti ne bo nosil njenega imena. Tretji predor se bo tako imenoval T3 predor Stepani. Po naselju na Tinjanskem hribu nad predorom bo ime dobil četrti predor, ki se bo imenoval T4 predor Tinjan. Peti in šesti predor bosta poimenovana po naselju v Osapski dolini pod predorom; T5-6 predor Osp, medtem ko bo sedmi predor ime dobil po zaselku v bližini Ospa; T7 predor Mlinarji. Tudi ime osmega predora je bilo izbrano v izogib zmedi ob poimenovanju. Le-ta namreč poteka pod delom Zgornjih Škofij, poimenovanje po Dekanih, kjer je začetek predora, pa ne bi bilo ustrezno, saj se po Dekanih imenuje avtocestni predor in bi takšno poimenovanje pomenilo nejasnosti pri uporabi imen. Predor bo tako nosil ime T8 predor Škofije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija