KROVNI ORGANIZACIJI SLOVENCEV V ITALIJI SE SPET NE STRINJATA: O razdelitvi milijonov iz Rima bo odločala deželna vlada

Svet

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta znova na nasprotnih bregovih, tokrat zaradi delitve denarja, ki ga manjšini namenja Rim. Ker se sami nista mogli dogovoriti, kako si bosta razdelili denar, bo o tem odločala uprava dežele Furlanija - Julijska Krajina, je v sredo poročala Televizija Slovenija.

Ksenija Dobrila in Walter Bandelj 

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta predstavila vsak svoj načrt porazdelitve desetih milijonov evrov. Ta sredstva so namenjena za ustanove, kot je Slovensko stalno gledališče, narodna in univerzitetna knjižnica, glasbena šola in številne druge organizacije, pa tudi za razvoj Benečije in rezervni sklad.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je za Televizijo Slovenija povedala, da so predlagali, da se da Primorskemu dnevniku priložnost za dodaten razvoj in digitalizacijo. Predsednik SSO Walter Bandelj pa je izpostavil šolstvo v Kanalski dolini, kjer SKGZ po njegovih besedah predlaga znižanje sredstev z 80.000 na 20.000 evrov, s čimer se v SSO ne strinjajo.

Nestrinjanje med krovnima organizacijama ni novost, je pa presedan, da predsednik posvetovalne komisije, deželni odbornik za manjšine Pierpaolo Roberti ni omogočil glasovanja o finančnem načrtu, trdijo v SKGZ. Prepričani so, da je postopek nezakonit.

Po drugi strani se SSO odločitev Robertija, da bo o razdelitvi denarja odločil sam, ne zdi sporna. "Ne smemo pozabiti, da je bilo pet predlogov - enega je dala SKGZ, dva SSO in dva dežela," pravi Bandelj.

Vse strani poudarjajo, da so odprte za dialog. Kako bo denar porazdeljen, pa bo znano pred koncem leta, ko bodo v deželnem parlamentu sprejeli letni proračun, še poroča TV Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija