'KRIŽEV POT' SLOVENSKIH RIBIČEV: Kaj bo naredil odvetnik, če inšpektorat zavrne pritožbo?

Istra

Slovenski ribiči, ki so prejeli kazni hrvaškega ribiškega inšpektorja, so se danes v Kopru sestali s svojim zastopnikom na Hrvaškem Ivico Senjakom iz Pulja. Ta je po srečanju napovedal, da se bodo pisno pritožili inšpektoratu, ki bo moralo avtomatično zadevo predati sodišču v Umagu, kjer bo nato potekal redni prekrškovni postopek.

Inšpektorat lahko pritožbo sicer zavrne le iz proceduralnih razlogov, a Senjak obljublja, da tu ne bodo naredili napak, tako da bo zadeva prešla na umaško sodišče. Za pritožbo na inšpektorat imajo osem dni časa.

Slovenski ribiči so sicer prejeli skupno okoli 40 kazni iz naslova kršitev zakona o morskem ribolovu, bodisi zaradi nezakonitega ribolova bodisi zaradi ribarjenja znotraj tri milje širokega pasu ob obali, je po današnjem srečanju še pojasnil Senjak.

Navedel je še, da je inšpektorat v preteklosti za tovrstne prekrške kaznoval tudi hrvaške ribiče, čeprav so po njegovih besedah slovenski ribiči prejeli več kazni.

V zvezi s postopki, ki se proti slovenskim ribičem že vodijo na sodišču v Umagu, je Senjak navedel, da naj bi hrvaško sodišče preko instituta mednarodne pravne pomoči skušalo dobiti izjave slovenskih ribičev, zaprosilo pa bi moralo sodišče v teh dneh dostaviti slovenskemu pravosodnemu ministrstvu, in sicer z zahtevo, da se slovenske ribiče zasliši na enem od slovenskih sodišč. Ali bo slovensko ministrstvo ugodilo prošnji, Senjak ni znal oceniti.

Koprski ribič Silvano Radin je glede kazni hrvaškega inšpektorja poudaril, da so upoštevali arbitražno odločbe in v njej predvidene deroge, saj so lovili poldrugo miljo od obale pri Savudriji.

Sicer tja do junija ti postopki ne bodo kaj dosti vplivali na delo slovenskih ribičev, "ker enostavno ni ribe". Zato pa Radina skrbi, da bodo od junija dalje utrpeli precejšen izpad dohodka, če ne bodo mogli loviti. Odškodnina, do katere so upravičeni po interventnem zakonu, je namreč "nič v primerjavi s tem, kar bomo potem izgubili, če na tistem območju ne bomo lovili".

Deli novico:

Svetilničar |  26 .04. 2018 ob  16: 14
Radin ne lovi na tem območju iz potrebe temveč izključno zaradi polotike. Zato pa kandidira na listi SDSa. In država naj mu še plača vse kazni.
Zupo |  26 .04. 2018 ob  01: 25
Zdi se mi da odvetniki dobro sluzijo na racun tega....
Konfin |  25 .04. 2018 ob  22: 08
Rampa, rampa, rampa
e nmoj Šilvano |  25 .04. 2018 ob  16: 24
Ker ribe v našem morju ni povaši zaslugi ,bi sedaj hoteli,da vam kaj kapne v žep s strani naše politike.Temu se reče izsiljevanje!" Karo mijo vendi la barka e va in penšjon ke že ora"!