KRIS POLETEL S KOSTIĆEVIM LETALOM VELIKEMU UPANJU NAPROTI: Kdaj bo dobil zdravilo, znano že kmalu (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Kris Zudich je končno poletel proti ZDA, na kliniko UCLA, kjer bo prejel zdravilo zolgensma. Širna Slovenija je v pičlih šestih dneh zbrala 3,7 milijona evrov, kar več kot zadostuje za prejem odmerka zdravila, ki stane 2,3 milijona evrov. Zbranega denarja je bilo dovolj tudi za kritje stroškov prevoza čez lužo, a je z lepo gesto presenetil Miodrag Kostić, ki je mladi družinici odstopil za prevoz svoje zasebno letalo.

Zasebno letalo Miodraga Kostića je danes opoldne poletelo z ljubljanskega letališča proti ZDA. Z malim Krisom je poleg staršev odšel na pot tudi zdravnik. Potovanje z zasebnim letalom je za 20-mesečnega dečka s spinalno mišično atrofijo več kot dobrodošlo, saj lahko potuje brez bojazni, da bi med 20-urnim letom staknil kakršnokoli okužbo, ki bi posledično vplivala na njegovo zdravstveno stanje.

Kot je pred odhodom na letalo povedala Krisova mama Ana Jerak, so dokaj mirni in pozitivni. Zgodbo, ki so jo začeli, bodo tudi končali. Zahvalila se je ponovno celotni Sloveniji in še posebej Kostiću, ki jim je zelo olajšal potovanje. Kris bo namreč na zasebnem letalu lahko ležal, se igral in gledal risanke. Če bi potovali z rednimi letalskimi linijami, bi morali večkrat prestopiti in čakati na letališčih, kar je za Krisovo zdravje lahko nevarno.

Včeraj je sicer Kris imel rahlo povišano telesno temperaturo, kar pa naj bi se zgodilo skoraj zmeraj, ko se okrog njega dogaja preveč stvari.

Po pristanku ga bodo takoj odpeljali na Kliniko Ronalda Regana, kjer bo ostal predvidoma dva meseca. Zdravilo naj bi prejel v roku enega tedna. Kot je na letališču povedal dečkov oče Matteo Zudich, ne vedo, ali bo zdravilo dejansko učinkovalo, naj bi se pa to pokazalo relativno hitro. Družina bo stanovala v hotelu le na začetku, potem se bodo preselili v apartma, kar je boljša opcija, saj Krisu kuhajo hrano posebej.

Znano pa je, da mora odmerek zdravila dobiti pred dopolnjenim drugim letom starosti. Kris bo drugo svečko upihnil konec januarja. Zdravilo zolgensma bo v Ameriki prejel v enkratnem odmerku, v roku 48 ur od njegove priprave.

Ana Jerak in Mattero Zudich na ljubljanskem letališču, pred odhodom na letalo.

Spomnimo, kako je podobna usoda kot Krisa, doletela malega Michaela iz Nemčije, ki je zdravilo že prejel in uspešno prestal zdravljenje. Razlika pri omenjenih dečkih je v tem, da je Michaelu stroške odmerka zdravila na koncu plačala zdravstvena zavarovalnica, kar je uspel 'izpogajati' odvetnik, ki ga je najela Michaelova družina. Isti odvetnik je uspel doseči, da bo zdravstvenega zavarovalnica krila odmerek zdravila še enemu dečku iz Nemčije s spinalno mišično atrofijo.

Zaradi Kostićeve poteze je društvo Palčica Pomagalčica prihranilo zajetno vsoto zbranega denarja, ki bo lahko namenjena zdravljenju drugih otrok. Vrednost poleta z zasebnim letalom v ZDA stane med 350 in 400 tisoč evrov.

Kostić ima sicer pri nas v lasti Gorenjsko banko, prestižni hotel Kempinski Palace Portorož in je večinski lastnik portoroškega letališča.

Oggi Kris parte per Los Angeles, siamo al rush finale!

Il piccolo Kris è partito per Los Angeles, siamo al rush finale! IL VIDEO del decollo del volo! In bocca l lupo! L'ARTICOLO --> http://tiny.cc/klotfz

Objavil/a Trieste Cafe dne Sreda, 06. november 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  07 .11. 2019 ob  11: 59
Lepo dejanje Kostiča.
Bravo
kjessi |  06 .11. 2019 ob  19: 37
Srčno si želim, da bi mali Kris, ki nas je tako osvojil, zmagal. Moj poklon G. Kostiću.