KRIMINALIST OSUMLJEN KORUPCIJE: Zoper njega uvedli delovnopravni postopek

Kronika

Na PU Ljubljana so danes pojasnili, da je kriminalist z omenjene uprave osumljen korupcijskega kaznivega dejanja. Kriminalista so že suspendirali in zoper njega uvedli delovnopravni postopek. V policiji pa so odredili notranji strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij, s čimer se je ukvarjal osumljeni kriminalist.

Kakšnega kaznivega dejanja je osumljen kriminalist?

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Damjan Petrič, so oktobra lani za kriminalista, ki je delal na področju pridobivanja informacij, ugotovili in potrdili sum izvrševanja korupcijskega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Zato so obvestili posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je nato prevzel preiskavo.

V postopkih omenjenega oddelka je policija dejavno sodelovala ter v ponedeljek prijela več oseb, med katerimi je bil tudi osumljeni kriminalist. Po Petričevih besedah gre za kriminalista "z večletnimi izkušnjami, ki je delal z viri in informatorji". Kakšna točno je bila njegova vloga in za katera kazniva dejanja je osumljen, pa bo znano v sredo, ko ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, je dodal.

Zaradi hujše kršitve pogodbe o delovnem razmerju so osumljenega kriminalista takoj suspendirali in zoper njega uvedli delovnopravni postopek. Stekli so tudi postopki za premestitev vodij enot na ljubljanski PU in Generalni policijski upravi, ki se ukvarjata s področjem pridobivanja in vrednotenja informacij.

Vodja službe generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da vodji enot nista osumljena nobenega kaznivega dejanja, namen njune zamenjave pa je uspešna izvedba notranjega strokovnega nadzora. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je namreč že v ponedeljek odredila nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij. Vodstvo policije želi odkriti in odpraviti morebitne organizacijske in sistemske napake na tem področju.

Na SDT pa so za STA pojasnili, da sta posebni oddelek in policija od novembra 2018 skupaj preiskovala kriminalista ljubljanske PU. Skupaj sta tudi opravila več hišnih preiskav in prijetje osumljencev. "Ker preiskava v tem trenutku zoper štiri osumljence še poteka, vam konkretnejših informacij ne moremo posredovati," so dodali.

Petrič je dejal, da so sum izvrševanja korupcijskega kaznivega dejanja pri kriminalistu ugotovili pri preiskovanju drugega kaznivega dejanja. Pri tem so po njegovih besedah naleteli na "posamezna odklonska ravnanja, iz katerih se je kasneje pokazalo, da so podani razlogi za sum". Dodal je še, da bo preiskava predvidoma končana "v prihodnjih dneh".

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar

Ker so v preteklosti na področju pridobivanja in vrednotenja informacij že zaznali določene potrebe po spremembah, sta sicer tako policija kot pristojni direktorat na notranjem ministrstvu že opravila več nadzorov na tem področju, so sicer v sporočilu za javnost zapisali na PU Ljubljana. Da bi izboljšali delo na tem področju, pa je policija izvedla tudi že nekatere normativne spremembe.

Tako so denimo spremenili in dopolnili interno navodilo, ki opredeljuje izvajanje dejavnosti pridobivanja in vrednotenja informacij. V navodilu so natančneje opredelili dodatne naloge in pristojnosti nadrejenih nadzornikov, ki so namenjene strokovnemu in zakonitemu nadzoru nad delom kriminalistov z informatorji in registriranimi viri, kot tudi kriminalistov, ki izvajajo to dejavnost. Organizirali so tudi več usposabljanj kriminalistov.

Zaradi ustrezne organizacije in sistemskega delovanja je generalna direktorica policije Bobnarjeva sprejela tudi sklep o pripravi predloga spremembe organiziranosti na omenjenem področju dela za večjo učinkovitost. Na ljubljanski PU so še zapisali, da obsojajo vsakršno kaznivo ravnanje policistov in kriminalistov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  06 .02. 2019 ob  08: 34
In kdaj se bodo lotili kriminaistov v Kopru? Ah, oni so verjetno "naši" (njihovi).