KREK O POSKUSIH DISKREDITIRANJA PCT: Žalosti ga, da se nekateri temu upirajo ali celo poskušajo izigravati (VIDEO)

Slovenija

Pred prihajajočimi jesenskimi počitnicami zdravstveni strokovnjaki, vpeti v obvladovanje epidemije covida-19, prebivalce pozivajo k odgovornemu in samozaščitnemu obnašanju za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Opozarjajo tudi, da je zloraba potrdil za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT tako zakonsko kot etično sporna.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je opozoril, da je situacija še posebej resna v tistih državah, v katerih je precepljenost proti covidu-19 nizka. S tem se soočamo tudi v Sloveniji, zato jih skrbi, da bi se situacija v prihodnjih dneh še poslabševala. Opozoril je tudi na žarišča okužb v šolah in na fakultetah.

Kot je dejal Krek, je zato treba narediti nekaj za skupnost. Prebivalce je pozval, naj spoštujejo vse znane zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so uporaba zaščitnih mask, prezračevanje zaprtih prostorov, vzdrževanje medosebne razdalje, izogibanje veliki skupini in cepljenje. Poudaril je, da cepljenje deluje, in izpostavil domove za starejše občane, kjer po njegovih besedah praktično ni več obolelih.

Ob tem je opozoril, da se pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT) marsikje poskuša diskreditirati. Žalosti ga, da se nekateri temu upirajo ali celo poskušajo izigravati. Neodgovorno in neetično se mu zdi, da si ljudje med seboj izmenjujejo QR-kode. "To je najmanj zavržno dejanje, če ne drugega, lahko bi taka dejanja kazensko preganjali," je opozoril.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je opomnila, da lahko s tem oškodujemo druge, pa tudi sebe, na primer pri obravnavi v bolnišnici, če nas zdravstveno osebje obravnava kot prebolevnika ali cepljenega. Po njenih besedah pogoj PCT omogoča, da so dejavnosti, ki so bile lani v takem času omejene, sedaj odprte in imamo lahko dokaj normalno družbeno življenje.

Po oceni vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojane Beović bo epidemija verjetno vztrajala še do pomladi, do takrat pa bomo z virusom glede na njegovo kužnost v stik prišli vsi. "Prekuževanje nas je do zdaj stalo številna človeška življenja," je izpostavila in zato ponovno pozvala k cepljenju, ki preprečuje hujši potek bolezni in smrti.

Zdravstveni inšpektorat in Finančna uprava RS zaostrujeta nadzor spoštovanja pogoja PCT, in sicer po vsej državi, so sporočili iz obeh organov. Furs je okrepljen nadzor začel že danes, zdravstveni inšpektorji pa bodo v okrepljenem številu na terenu ob koncu tedna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  22 .10. 2021 ob  21: 41
Ajde Krek ne seri …ližeš rit marešalotu In delas samo kar ti on naroci …ti govoriš o zdravju? Kako te ni sram? Pretilen si In brez imunskega siatema, kdaj si zadnjic kaj tekel ali zdravo se hranil? Prej ko kaj govoriš ostalim poglej malo sebe, In će sem glih pošten nisi folku pod razno za vzgled
Piero Panin |  22 .10. 2021 ob  21: 23
Kdo je optimisticen,ajde ne sanjaj
Lili |  22 .10. 2021 ob  17: 56
11
mr.Krek in miss BB!
ZAKAJ PA NE ZDRAVIMO LJUDI ŽE DOMA? Zakaj čakamo, da se bolezen zakomplicira? Kdo bo odgovraljal za toliko komplikacij pri okužbi in za smrti? IMAMO zdravilo! To je invermektin!" Vi ste dali navodilo, da se ne sme zdraviti! Veliko, veliko in še več študij obstaja o uspeštnosti zdravljenja! BOSTE ODGOVARJALI ZA TO?
Ištrijan |  22 .10. 2021 ob  17: 53
12
Krek, PCT si vtakni v tisto stvar na kateri sedis ze celo zivljenje!
Lili |  22 .10. 2021 ob  17: 14
Poznam kar nekaj ljudi, ki so sedaj bolani, ker pa so cepljeni jih nočejo poslat na PCR...KAJ SE BOJIJO STATISTIKE?
ojoj |  22 .10. 2021 ob  16: 56
Https://www.who.int/news/item/19-01-2021-who-information-notice-for-ivd-users-2021-01
Kdo koga izigrava?
kokodek |  22 .10. 2021 ob  16: 55
11
od zdravja mu srajca poka po šivih
manemebasat |  22 .10. 2021 ob  16: 41
Gnus smrdljivi, kriminalec zarukan!