KREK NE NAMERAVA ODSTOPITI: "Včasih tudi nisi zbran in se ti nekaj zgodi, so pa ljudje, ki zavestno ne nosijo maske"

Slovenija

Po oceni direktorja NIJZ Milana Kreka visoke številke okuženih z novim koronavirusom in bolnikih s covidom-19 v drugem valu epidemije niso nepričakovane. "Zavedamo se, da je ta drugi val težak," je dejal. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je za Radio Slovenija dejala, da bodo številke še naraščale.

Kot je poudaril Krek, so jesenski val epidemije pričakovali že spomladi in povečali zmogljivosti, da lahko epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pokličejo več kot 1000 okuženih oseb na dan. Tudi bolnišnice so se po njegovih navedbah na to pripravile. Ker so se zavedali, da bo drugi val težak, so po njegovih besedah tudi sprejeli ukrepe, ki so v nekaterih delih lahko tudi "preveč ostri". Da se bodo začeli poznati učinki ukrepov, ki začenjajo veljati v teh dneh, je sicer treba še počakati. Toda če ne bi sprejeli že nekaj časa veljavnih ukrepov, bi bilo po Krekovih besedah še slabše.

Ob tem je omenil ukrep nošenja mask, sprva v zaprtih javnih prostorih in na prostem v primeru bližnjega stika, ki so ga nato zaostrili na obvezno nošenje mask na prostem na splošno, da ni prerekanj o razdalji. Prav tako so že nekaj časa v veljavi prepovedi prehajanj med rdečimi regijami v državi. "Šli smo v umirjanje družbe, da bo čim manj stikov," je pojasnil.

Tudi Beovićeva je za Radio Slovenija dejala, da je visoke številke ne presenečajo, saj da je tak potek neizogiben, če vemo, kako se bolezen širi.

"Številke bodo naraščale. Vprašanje je, ali ne bomo ob tako visokem številu pozitivnih testov spremenili načina testiranja, saj je takšno delo nemogoče, podatke o gibanju epidemije pa dobimo že iz podatka, koliko ljudi je sprejetih v bolnišnico," je dejala. Pojasnila je še, da strokovna skupina ne razmišlja o dodatnih ukrepih, saj bi že ti, ki so v veljavi zdaj, morali učinkovati.

Tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, da vlada za zdaj ni prejela nobenega dodatnega predloga strokovne skupine in da ta konec tedna ne pričakuje sprejemanja dodatnih ukrepov. V teh dneh se namreč uveljavljajo že sprejeti ukrepi, ki v Sloveniji podobno kot spomladi prinašajo ugašanje javnega življenja.

Krek je ob tem poudaril, da lahko krizo premagamo samo z discipliniranim odnosom, "ampak žal nekateri ljudje ne razumejo, ne sprejmejo in se ne obnašajo samozaščitno", temveč zavestno ne nosijo maske in propagirajo, da je ni treba.

Krek ne namerava odstopiti

Pri tem je Krek naredil ločnico med slednjimi in tistimi, ki se jim kdaj pa kdaj zgodi kak spodrsljaj. Priznal je, da je tudi sam naredil napako, ko je v poznih večernih urah gorivo na bencinskem servisu točil brez zaščitne maske. Poudaril je, da mu je za to žal, da pa pri tem ni nikogar ogrožal. "Včasih tudi nisi zbran in se ti nekaj zgodi, so pa ljudje, ki zavestno ne nosijo maske, in se nato spravijo name, ki sem sicer ves čas z masko," je dodal. Pojasnil je, da zaradi tega ne namerava odstopiti in da ga tudi ne skrbijo take in drugačne grožnje na družbenih omrežjih, saj da do njih prihaja ves čas in jih je vajen.

V Sloveniji je bilo sicer v petek potrjenih skoraj 2000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah pa se jih zdravi 449, od tega 63 na intenzivni negi. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 621.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mitos |  25 .10. 2020 ob  10: 12
Ko v svojo obrambo podas neumen razlog (recimo za policista, ki bi mene in vse ostale kaznoval) in s prstom pokazes na druge, ker so kao hujsi...pove vse o cloveku! Ne, ne rabis odstopit, ker nisi kredibilen ampak lahko bi odstopil, ker se zavedas napake in ker si nas tako pljuval.... Ampak to je Slovenija, pri nas ni cloveskih politikov in podobnih akterjev, pri nas je samo super lepilo, ki jih prilepi na stolcke.....sramota, kaj rect!
ZigaZois |  25 .10. 2020 ob  09: 14
Kakšna kazen grozi smrtniku, ki zaradi utrujenosti pozabi nadeti masko ?
Saj jaz razumem tega gospoda, kako je prišlo do tega. Žalostno je, da on ne razume kako neživljenjske ukrepe sprejemajo, da se jih niti sami ne uspejo držat.
Bi se vsaj streznili in se spustili iz oblakov, kjer živijo ter pogledali malo okoli sebe. Mogoče bi jim uspelo videti, v kakšno bedo spravljajo narod. Še malo pa bodo smrt zaradi lakote pripisovali virusu, da bi lahko še malo zategnili zanko okoli vratui naroda.
Obala1 |  24 .10. 2020 ob  23: 50
Će bi imel hrbtenico In karakter bi odstopil....vendar ni kar govori vse o njemu In njegovi želji da živi svojih 5 minut slave ...kako bi rekli Hrvati Državni uhljeb ( prevod ima državno sluzbo In nic ne dela )
ManofSteel |  24 .10. 2020 ob  22: 44
Primer; zakaj mislite, da imajo vsi psi nagobčnike? Zaradi tistih neodgovornih lastnikov. Pa naj razume kdor hoče. Lp
ManofSteel |  24 .10. 2020 ob  22: 42
Mislim, da ste naravnost smešni s temi objavami kar se vsaj Kreka tiče. Hodit brez maske v množici in točit gorivo na odprtem ma varnostnii razdalji pa res maska ni toliko nujna. Če bi tej "reporterji" dojeli, da so tej ukrepi dani z namenom, da se tisti najmanj odgovorni pač zaščitijo oz. zaščitimo pred okužbo. Samo to dojet za enega opičnjaka je mision impossible. To je tragično
Nina |  24 .10. 2020 ob  22: 03
-3
Ma nee...puste dedka mraza pri miru..njega je vsaj zabavno gledat, za razliko od drugih nakladacev
joe jaxson |  24 .10. 2020 ob  18: 52
bošček, on je utrujen !? a drugim je grozil, da niso imeli pravice niti snemati ... !? dej reši nas in se skini, da bo vsaj manj stroškov !