KREK IMA SOGLASJE VLADE: Kdo je mož, ki bo naslednja štiri leta vodil Nacionalni inštitut za javno zdravje?

Slovenija

Vlada je na današnji dopisni seji podala soglasje k imenovanju Milana Kreka za direktorja javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za mandatno obdobje štirih let. Krek je doslej vodil koprsko izpostavo inštituta, svet NIJZ pa je prepričal na sobotni seji.

Na razpis za vodenje NIJZ se je poleg Kreka prijavil tudi mikrobiolog z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar.

Novi direktor NIJZ ima sicer dolgoletne izkušnje na različnih področjih javnega zdravja, dejaven je bil predvsem na področju preprečevanja odvisnosti od prepovedanih drog, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Krek je po zaključenem študiju na ljubljanski medicinski fakulteti opravil specializacijo iz javnega zdravja, natančneje socialne medicine. Leta 1990 so na njegovo pobudo v Kopru vzpostavili lokalno akcijsko skupino in naslednje leto program zdravljenja odvisnosti, ki je temeljil na javnozdravstvenem pristopu.

Kasneje je prevzel vodenje vladnega urada za droge, ki je imel pomembno vlogo pri vzpostavljanju sodobnega celostnega odgovora družbe na pojav drog, so spomnili na NIJZ. Leta 2006 je prevzel vodenje Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, kjer je ostal direktor do združitve območnih zavodov za zdravstveno varstvo z Inštitutom za varovanje zdravja RS. Z združitvijo v Nacionalni inštitut za javno zdravje leta 2014 je postal vodja območne enote Koper.

Vrsto let je dejaven tudi kot asistent na katedri za javno zdravje na medicinski fakulteti v Ljubljani, od leta 2008 pa vodi tudi nacionalno informacijsko točko na področju drog.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .05. 2020 ob  10: 36
krek se je izkazal kot strokovnjak za v morju drek
galeb |  01 .05. 2020 ob  08: 55
-5
@hribi
Ja, to je pa tako. Človek, ki je res lahko uspešen na nekem področju, je res učinkovit strokovnjak, sčasoma postane lakomen. In začne stegovati svoje lovke. Tudi na področja, kjer je veliko manj domač. Moč, oblast pokvari človeka. Nič novega. Res pa - žal. Na svojem področju je bil top.
hribi |  01 .05. 2020 ob  07: 47
Če bi merili njegovo uspešnost na področju preprečevanje odvisnosti od drog na Obali bi morali tu ustanovo zapreti. Ali pa jo preimenovati v pisarna za droge. Na obali ni nikoli bilo več odvisnikov kot je to v zadnjih 3 letih. Morda ima gospod neke druge kvalitete, za boj proti drogam pa se je izkazal kot katastrofa. Žal.