KRAS DOSEGEL DOGOVOR Z BANKAMI: "Poplačali jim bomo vse dolgove"

Slovenija

Družbi Kras je po večmesečnih pogovorih z bankami vendarle uspelo skleniti dogovor o poplačilu kreditnih obveznosti z upniki, med katerimi so zlasti banke, danes pišejo Primorske novice. Družbo je spomladi pred stečajem rešila nova lastnica Jata Emona, ki je postala večinska lastnica Krasa, s čimer se je začel postopek njegovega preventivnega prestrukturiranja.

Z dogovorom o poplačilu nakopičenih kreditnih obveznosti je Jata zagotovila finančno stabilizacijo družbe, ki jo je kadrovsko okrepila in tudi s tem omogočila njen nadaljnji razvoj. Sporazum o finančnem prestrukturiranju Krasa z upniki je pred dnevi potrdilo okrožno sodišče v Kopru. Čeprav vsebina sporazuma ostaja poslovna skrivnost, je prokurist Krasa Borut Volk povedal za časnik, da nameravajo poplačati vse dogove, ki znašajo 13,5 milijona evrov. Kot je dodal, pa obveznosti do dobaviteljev že od marca redno plačujejo.

Krasov obrat v Šepuljah

Jata Emona je ob tem sprejela odločitev, da dokončno zapre Krasovo hčerinsko družbo Mesnine dežele Kranjske (MDK). Spomnimo, njihov obrat je inšpekcija letos zaprla zaradi pomanjkljive higiene, zaradi česar so potrošniki izgubili zaupanje v znamko. Sicer pa je imela MDK že pred prevzemom s strani Jate Emone 2,4-milijonsko izgubo v letu 2017 in ni več zmogla izplačevati plač in obveznosti do dobaviteljev, kar jo je postavilo v brezizhoden položaj.

Sicer pa je družba Kras kljub težkim razmeram zagotovila plače vsem delavcem družbe MDK in poplačala velik del obveznosti do dobaviteljev, je za Primorske novice povedal eden od dveh direktorjev Krasa Stojan Hergouth. V MDK jih od skupno sto delavcev trenutno dela še dvajset, okrog petdeset so jih prezaposlili, drugim so našli zaposlitve pri novih delodajalcih, nekateri so se upokojili.

Kljub propadu družbe MDK bo Kras nekatere izdelke, kot so Aljaževa salama, telečje hrenovke in bloška klobasa še naprej proizvajal v nekdanjem Mipovem obratu v Kromberku, ki je v lasti Pivke perutninarstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija