KRAJANI V RIŽANI BI IMELI PREHOD ZA PEŠCE: Po oceni koprske občine "neizvedljivo", ali predrago? (FOTO)

Koper

Na naše uredništvo se je obrnil bralec, ki pravi, da so že pred 20 leti krajani Rižane dali pobudo na koprsko občino za ureditev prehoda za pešce čez magistralno cesto. "Zakaj se nič ne premakne? Je investicija prevelika? Je koprska občina revna?" se sprašuje. Za pojasnila smo se obrnili na koprsko občino.

"Vsi prejšnji župani so bili gluhi, deloma dostopni, a neučinkoviti – označenega prehoda še ni," je zapisal bralec. Kot navaja, se promet postopoma spet povečuje, čeprav razmere niso tako hude, kot so bile v času, ko še ni bilo avtoceste in je ves promet potekal po regionalni cesti skozi vas. "Prehod ceste je bil takrat skoraj misija nemogoče," opisuje.

Kot navaja, je most čez reko Rižano edini prehod za ljudi, ki živijo na drugi strani reke. Je edini prehod za tiste, ki imajo tam njive, vrtove in hodijo po drva v gozd. "Problem je, da po pravilih o gradnji prehodov za pešce na cestah mora biti pločnik na obeh straneh ceste in tu se zadeva investicijsko podraži. Ker, kot je zdaj možen prehod čez cesto, na drugi strani ob reki ni prostora za pločnik."

Bralec zato predlaga, da se nad reko zgradi pločnik ali, da se premakne obstoječo cesto za tri metre bliže avtobusni postaji in se na tak način pridobi prostor za pločnik. "Vse se da, le dobra volja je potrebna," je prepričan.

Na koprsko občino smo naslovili vprašanje, kdaj je bila vložena pobuda za postavitev prehoda za pešce v Rižani in kaj se je do danes z njo zgodilo. Na občini odgovarjajo: "Mestna Občina Koper je na pobudo krajanov že pred časom preverjala možnost za ureditev in zaris prehoda za pešce čez državno cesto, ki jo upravlja DRSI. Ugotovili smo, da je predpogoj za zaris prehoda na tem delu ureditev pločnika na obeh straneh ceste, kar pa je zaradi vodotoka Rižane neizvedljivo. Postopka za to nismo nadaljevali."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija