KRADLA IN PRALA NAJ BI DENAR, PO SEDMIH DNEH SO JO IZPUSTILI NA PROSTOST: Vrhovno sodišče ugodilo zahtevi zagovornikov Podlogarjeve za revizijo

Slovenija

Vrhovno sodišče je Barbari Podlogar, ki je bila v zadevi Elektrooptika obsojena na tri leta in štiri mesece zapora, ustavilo prestajanje zaporne kazni, je poročal spletni portal Pod črto. Ugodilo je namreč zahtevi zagovornikov Podlogarje za revizijo sodbe višjega sodišča in presodilo, da obstaja velika verjetnost, da bo sodbo razveljavilo.

Sodba v zadevi Elektrooptika je pravnomočna postala junija, potem ko je višje sodišče presodilo, da je bila obsodba ljubljanskega okrožnega sodišča pravilna in zakonita, je takrat poročal Dnevnik. Zaradi zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti je bil Gregor Jeza obsojen na tri leta in deset mesecev zapora, Podlogarjeva pa zaradi pomoči pri tem dejanju in pranja denarja na tri leta in štiri mesece. Kot je danes poročal spletni portal Pod črto, so Podlogarjevo konec oktobra po sedmih dneh prestajanja zaporne kazni izpustili na prostost. Jezi, ki zaporne kazni še ni začel prestajati, so odložili začetek prestajanja.

Tožilstvo je Jezi očitalo, da je kot nekdanji direktor družbo Elektrooptika - na vrh družbe se je povzel decembra 2012 v času druge vlade Janeza Janše - oškodoval za nekaj več kot 930.000 evrov, ki naj bi bili z elektronskim rubežem neupravičeno nakazani na račun britanskega podjetja Atractor Project Management, pri tem pa mu je pomagala Podlogarjeva. Podlogarjeva je predlog za izvršbo vložila prek odvetnika Davida Šege. Domnevni dolg je utemeljevala z lažnimi in ponarejenimi pogodbami o odkupu terjatev, v katerih je nastopalo novozelandsko podjetje iz Aucklanda. Terjatev je bila izmišljena, Elektrooptika temu podjetju ni dolgovala niti centa, je ugotovilo sodišče.

Jeza medtem ni odgovoril na predlog za izvršbo. Naklepno je opustil preverjanje pošte za skoraj mesec dni, zaradi česar je sklep o izvršbi postal pravnomočen. Jeza se je v preiskavi trdil, da je nekdo poškodoval poštni nabiralnik Elektrooptike in da je iz njega izginil dopis sodišča. Sodišče mu ni verjelo. Denar je z računa Elektrooptike najprej stekel na Šegov fiduciarni račun, ki ga je odprl v Avstriji. Zadržal je 14.000 evrov provizije, preostalih 918.287,13 evra pa je nakazal v Lihtenštajn, kjer je Podlogarjeva odprla bančni račun. Dvignila je 58.000 evrov, ostanek pa nakazala na račun pri isti banki, vpisan na slamnato podjetje Tacony Creek.

Dan po izvršbi je Jeza vpogledal v spletno banko, vendar kljub očitnemu primanjkljaju skoraj milijon evrov ni storil ničesar. Lastnike in policijo je obvestil šele deset dni po izvršbi, dva tedna pozneje je zapustil Elektrooptiko. Jeza je na prvostopenjskem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal krivdo. Sklenil je namreč sporazum s tožilstvom, na podlagi katerega bi nekaj več kot dveletno zaporno kazen odslužil z zaporom ob koncih tedna, vendar predsedujoča sodnica Vladislava Lunder njegovega priznanja ni sprejela.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija