KPK ZAČASNO PREKINILA PREISKAVO ZOPER GOLOBA: 'Vnaprej' zavračajo namigovanja o zavlačevanju

Slovenija

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je začasno prekinila postopek preiskave zoper predsednika vlade Roberta Goloba zaradi interesov predkazenskega postopka, ki poteka zoper Goloba v zadevi Bobnar pred tožilstvom in policijo. 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je novembra zoper predsednika vlade Roberta Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi z domnevnim nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve. Zdaj pa je zaradi interesov predkazenskega postopka, ki poteka v zadevi Bobnar zoper Goloba, preiskavo začasno prekinila.

Na KPK so pojasnili, da predsedniku vlade Golobu za zdaj ne morejo zagotoviti celovitega vpogleda v spis glede omenjene preiskave. To so ocenili na podlagi mnenja specializiranega državnega tožilstva, za katerega so zaprosili.

Tožilstvo je komisiji sporočilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa škodovalo interesom predkazenskega postopka. Na podlagi njihovega mnenja in vnovičnega celovitega pregleda dokumentacije se je KPK odločila, da postopek zoper Goloba začasno prekine.

Vpogled v spis opredeljuje 15. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem se pravica do vpogleda omeji ali odreče, če komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega oziroma nadzornega postopka.

"KPK se zaveda, kako pomembna je ažurnost reševanja v javnosti odmevnih primerov, sploh če se ti nanašajo na sume kršitev najvišjih predstavnikov oblasti," so pojasnili in poudarili, da mora KPK pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki komisije.

Na KPK so še dodali, da so sklep o začasni prekinitvi že vročili Golobu, ki zoper postopek ni vložil upravnega spora. Posredovali so mu tudi dopis z več možnimi termini razgovora v prihodnjih mesecih ter ga zaprosili, naj predlaga tudi priče v okviru postopka. S postopkom bodo nadaljevali "takoj, ko bo mogoče".

KPK tudi "vnaprej absolutno zavrača namigovanja, da bi sama zavlačevala ali bila neaktivna v konkretnem postopku"

Iz kabineta predsednika vlade se odzvali samo z navedbo, da je vpogled v spis Golob zahteval prek svojega pooblaščenca, odvetnika Stojana Zdolška, ki ima nalogo varovati premierjeve pravice v postopku pred KPK. "Morebitnih drugih postopkov ne moremo komentirati," so še dodali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija