KPK je uvedla postopek zoper Janšo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je konec septembra zoper predsednika SDS Janeza Janšo začela postopek o prekršku, ker ta komisiji naj ne bi pravočasno poročal o svojem premoženjskem stanju. Janša slednje zanika in navaja, da je poročal v roku, komisiji pa očita "uradniško aroganco".

Da je KPK začel postopek o prekršku zoper Janšo, je v nedeljo na spletnem portalu poročal tednik Demokracija, ki je objavil tudi poziv KPK Janši, naj se izreče o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška.

Slednjega naj bi Janša storil, ker komisijo v 30 dneh po prenehanju funkcije predsednika vlade, to je do 20. aprila letos, komisiji v skladu z zakonom ni poročal o svojem premoženjskem stanju.

Na KPK so za STA pojasnili, da so omenjeni dopis Janše iz 20. aprila prejeli, da pa ne vsebuje vseh podatkov o premoženjskem stanju zavezanca, ki jih predpisuje zakon, niti ni bil posredovan na način, ki ga predpisuje zakon, to je na posebnem elektronskem obrazcu. Zavezanec je bil o tem posebej obveščen in pozvan, da podatke o svojem premoženjskem stanju sporoči v celoti in na predpisanem elektronskem obrazcu, vendar zavezanec te svoje zakonske obveznosti do zdaj ni izpolnil, so pojasnili na KPK. Dodali so, da je bil tudi zato zoper Janšo uveden postopek o prekršku.

Očita jim "uradniško aroganco"

S SDS pa so nato za STA pojasnili, da je Janše komisiji poslal še en dopis 4. oktobra letos, v katerem jo obvešča, da njihovi očitki ne držijo in da jim je o svojem premoženjskem stanju poročal 20. aprila. Hkrati komisijo enako kot 20. aprila obvešča, da se njegovo premoženjsko stanje ni spremenilo in da ostaja enako kot ob dopolnitvah zadnjih poročil, s katerimi razpolaga komisija.

Ker je torej komisiji že ob prejšnjih poročanjih posredoval vse podatke, zdaj pa jo je samo obvestil, da se niso spremenili, slednje po Janševih navedbah pomeni, da komisija s podatki o njegovem premoženju že razpolaga, "in to s podatki na predpisanih obrazcih". Janša ob tem tudi navaja, da splošna zakonodaja določa, da državni organ ne sme terjati od državljanov podatkov, s katerimi že razpolaga. "Organ, ki ravna v nasprotju s tem načelom ... prakticira uradniško aroganco ali celo birokratsko šikaniranje," v dopisu še dodaja Janša.

Postopek o prekršku, ki ga vodi KPK, sicer, kot so pojasnili na komisiji, še ni zaključen.