KOT KAŽE, IMAJO NEKATERI DOVOLJ: Okoli obalnih šol so se pojavili zgovorni napisi (FOTO)

Koper

Včeraj so šole v Obalno-kraški regiji prejele okrožnico šolskega ministrstva, da se učenci v ponedeljek vračajo na pouk na daljavo. Odzivi so burni, predvsem zato, ker se je Obalno-kraška regija uvrstila v črno fazo zaradi velikega porasta okužb, ki pa so najbolj številne v domovih za starejše občane. Kako je to mogoče, saj so ti domovi praktično 'hermetično zaprti', oskrbovanci in zaposleni pa so bili cepljeni med prvimi, je naslednje vprašanje, na katero bo morala stroka poiskati odgovor. Dejstvo je, da je ljudem vsega dovolj, kar kažejo tudi napisi, ki so se pojavili v bližini obalnih osnovnih šol.

Da je odločitev o ponovnem zaprtju šol neprimerna in nespoštljiva se strinja več ravnateljev, predvsem zato, ker se odločitve na državni ravni glede otrok sprejema na osnovi podatkov domov za starejše občane.

Na nekaterih mestih so se že včeraj pojavili napisi, ki pozivajo, da šole ostanejo odprte. Včeraj je na pročelju OŠ Koper visel napis "VRNITE OTROKOM ŠOLE", drugi napis "VSAJ OTROŠTVO JIM PUSTITE" je bil včeraj razpotegnjen v krožišču v Luciji. Ali je visel podoben napis tudi drugje na Obali, smo se pozanimali na več osnovnih šolah: OŠ Antona Ukmarja Koper, OŠ Vojke Šmuc Izola, OŠ Livade Izola, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Lucija, OŠ Elvire Vatovec Prade in OŠ Ankaran.

Danes se je napis pojavil na koprski OŠ Antona Ukmarja, kjer je bil napisan na rjuhi, ta pa zavezana za ograjo, je povedal ravnatelj Andrej Mlinar. Transparent z napisom "VRNIMO OTROKE V ŠOLO" je danes zjutraj visel tudi pred OŠ Vojke Šmuc v Izoli.

"Verjamemo, da je zadeva za starše zelo nevšečna, a verjamemo, da bo stanje v prihodnjih tednih toliko boljše, da bomo lahko spet v šoli. Večina staršev je informacijo vendarle sprejela z razumevanjem, učence pa sem po oddelkih danes nagovorila še ravnateljica. V kriznih situacijah, kakršna je tale, je način sporočanja izjemnega pomena," je ob tem dejala ravnateljica izolske OŠ Vojke Šmuc Irena Sivka Horvat.

Na OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Elvire Vatovec Prade in OŠ Lucija niso dobili nobenega poziva v obliki transparenta. Z OŠ Ankarana in OŠ Livade Izola nam na novinarsko vprašanje niso odgovorili.

Kot so povedali na koprski policijski upravi, niso prejeli nobene prijave v zvezi z omenjenimi dejanji, pa tudi sicer "izražanje določenih mnenj brez žalitev nima znakov prekrška", so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  31 .01. 2021 ob  08: 01
Okoli obalnih šol?
Bella |  29 .01. 2021 ob  18: 54
14
To zoom poucevanje ni nic vredno, starsi morajo sami poucevati otroke, ucitelji pa dobivajo polno placo. Zakaj placujemo javni sektor, ce nam ne nudi storitve?
Lili |  29 .01. 2021 ob  16: 24
Še nekaj v razmislek.
Poslušam tiskovno konferenco Janše. Poziva medije, da posredujejo informacije in poziva župane, da apelirajo na ljudi, da bi razumeli situacijo. In ko prižgeš katerikoli primorski radio..NI nobenih pravih pozivov ljudem, NE. Npr.naš dragi Raidio Koper je v prvi epidemiji imel nek spot, ki je osveščal ljudi..kam je izginil? Vem, da se upirate vladi... (tudi o tem bi se dalo kakšno rečt), vendar bi dragi moji morali delati ZA ljudi. In pošiljati prava sporočila v eter, NE pa da se greste politiko!
Cazzimperio  |  29 .01. 2021 ob  15: 23
Pravkar gledam bedaka na krožišču v Luciji,ki meče čike po zelenici.
Endivija... LUCIJA je v Istri.....
Lp
vseved |  29 .01. 2021 ob  15: 03
@ Lili, včasih me razjeziš, ampak tokrat te absolutno podpiram.
Lili |  29 .01. 2021 ob  14: 58
20
OK, res je hudo. Za otroke definitivno ni ok, da so toliko časa doma. Vemo, da to znanje, ni nobeno znanje. Da ima vsak drugačne pogoje doma za učenje, za pomoč. Nima vsak svojega računalnika, dobrega interneta, podpore. Torej izgubili so in bodo kup znanja, ki ne vem, če se ga bo dalo nadomestit. Učni načrti in učbeniki se namreč ne bodo spreminjali. Še večja škoda pa je socializacija. To se ne da nadomestit na daljavo. In to je posledica, ki jo bodo nosili celo življenje. Ne glede na starost.
Vendar je virus tu. NI RES, da se širi le po domovih starejših. In tudi če bi se..kakšno sporočilo je to? Nas za starostnike naenkrat več ne zanima? In NI RES, da med mladimi in med otroci ni virusa. Lahko, da ga preživijo brez simptomov ali z lažjimi simptomi, vendar so lahko posledice prav tako velike. In prenašajo virus dalje...
Država sigurno vleče ukrepe, ki niso vedno pravi, vendar je virus nepredvidljiv, in sedaj je res VELIKO ljudi okuženih.
In še nekaj... malo je držav, kjer imajo starši PRIVILEGIJ, da so doma z otroci in jim lahko pomagajo. In dobijo tudi plačo!!! To je privilegij drage mamice, ki s tako lahkoto pljuvate vse kar leze in gre po vseh družabnih omrežjih. To negativno energijo samo prenašate na otroke. Zamislite se