KOSOVSKI SPECIALCI PRIJELI VEČ SRBOV: Srbska vojska v polni bojni pripravljenosti

Svet

Pripadniki specialne enote kosovske policije so zgodaj davi na severu Kosova prijeli 13 Srbov, med katerimi so tudi pripadniki kosovske policije, poročajo srbski mediji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi dogajanja na Kosovu odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske.

Po poročanju medijev so v štirih občinah na severu Kosova zjutraj prijeli 13 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu. Osumljeni naj bi bili tudi vpletenosti v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011. Operacija kosovske policije se je začela približno ob 5. uri, v omenjenih občinah pa so se oglasile sirene za nevarnost.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je potrdil akcijo kosovskih specialnih enot in poudaril, da gre za operacijo proti tihotapljenju in organiziranemu kriminalu.

Srbski predsednik Vučić je zaradi dogajanja odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da so do zob oboroženi kosovski specialci zjutraj vdrli na sever Kosova, da bi povzročili strah in paniko. "Več dni smo opozarjali, da se pripravlja takšen scenarij in aretacije Srbov, država Srbija je pozivala, da se prepreči takšen scenarij, ker to predstavlja igranje z mirom na ozemlju naše južne pokrajine," je izjavil Đurić. Ob tem je poudaril, da je v imenu predsednika Vučića obvestil mednarodne predstavnike, da ni nikakršnega dvoma, kakšen bo odziv Srbije, če se ta operacija takoj na ustavi.

Mednarodna misija Kfor je sporočila, da operacija kosovske policije po nalogu tožilstva poteka po celotnem Kosovu in ne samo na severu in ni uperjena proti Srbom, temveč proti osebam, obtoženim korupcije in kriminala. "Za zdaj spremljamo situacijo, smo v stiku z oblastmi v Prištini, komunikacije pa imamo odprte tudi s Srbijo," je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izjavil tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso. Po njegovih besedah gre za policijsko akcijo, kakršne so v preteklosti že potekale, tako da Kfor samo spremlja situacijo.

Kosovska policija je operacijo izvedla manj kot 24 ur po tistem, ko je srbska skupščina začela razpravo o Kosovu, v kateri je srbski predsednik v dveinpolurnem govoru sporočil, da je prišel čas odločitve "med sladkimi lažmi in grenko resnico" o Kosovu, in opozoril, da bo Srbija izgubila vse, če ne bo dosegla kompromisa z Albanci.

Seja je bila prekinjena v ponedeljek ob 22. uri in se je ponovno začela danes ob 10. uri.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .05. 2019 ob  01: 02
-1
Vučič odredil popolno pripravljenost vojske!!! Me prav zanima, če si bodo upali napast šiptarje.
Mimogrede, prijeli so tudi Albance,Bosance in Ruse .
Nixon |  28 .05. 2019 ob  17: 25
Kosovski specijalci, tožilstvo, mafija. Kaj ni to itak eno in isto?