KORUPCIJSKI ŠKANDAL TRESE BRUSELJ: Eva Kaili ostaja v priporu, ji bodo evroposlanci odvzeli mandat?

Svet

Tožilstvo v Bruslju je danes sporočilo, da bodo v okviru preiskave suma korupcije nadalje pridržane in obtožene štiri osebe, med katerimi je tudi grška evroposlanka in ena od podpredsednic Evropskega parlamenta Eva Kaili. Dodali so, da je bila v soboto izvedena tudi preiskava na domu še enega poslanca oziroma poslanke Evropskega parlamenta.

Eva Kaili in še tri osebe ostajajo v priporu in bodo obtožene v preiskavi suma korupcije znotraj omenjene institucije EU, povezane s Katarjem, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir na belgijskem tožilstvu.

Tožilstvo ni navedlo imen, sporočilo pa je, da so štiri od šestih oseb, ki so jih aretirali v zadnjih 48 urah, prepeljali v preiskovalni pripor. Dve osebi so izpustili.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu.

Belgijski organi pregona so v petek in soboto izvedli najmanj 16 preiskav in šest aretacij. Poleg tega je bila v soboto zvečer opravljena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, so sporočili iz tožilstva.

Že v petek zvečer so preiskali domovanje Eve Kaili v Bruslju. Grški evroposlanki, ki je tudi ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, so bila danes odvzeta tudi vsa pooblastila in pristojnosti.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola "se je odločila, da s takojšnjim učinkom ukine vse pristojnosti, dolžnosti in naloge, za katere je bila pooblaščena Eva Kaili kot podpredsednica Evropskega parlamenta", je po poročanju AFP danes povedal tiskovni predstavnik predsednice.

O dokončni razrešitvi Eve Kaili s položaja sicer lahko odloča le parlament, ki "odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi", kot je v odzivu na aretacijo v soboto sporočila Metsola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija