KORUPCIJA V ZDRAVSTVU: Dobro naoljen sistem dogovarjanj še naprej deluje ali psi lajajo, karavana gre dalje

Slovenija

Več kot pet let je minilo od odmevnih hišnih preiskav tako imenovanih 'belih bogov' oziroma od najodmevnejše afere korupcije v slovenskem zdravstvu, v katero sta domnevno vpletena tudi ortoped in vodja lekarne Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Avgusta lani je bila sicer na kar 567 straneh vložena obtožnica zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo, ki še ni pravnomočna, konec tega meseca naj bi zadevo obravnaval izven obravnavni senat, konec leta naj bi se začeli pred obravnavni naroki, a do začetka glavne obravnave je še daleč, tako da nekateri že napovedujejo, da bo zadeva, kljub 20-letnem roku, preprosto zastarala.

Medtem pa obdolženi zdravniki in farmacevti, ki so domnevno prejemali podkupnine, ostajajo na položajih, nekateri od njih so celo napredovali. Nespremenjeni ostajajo tudi tržni deleži dobaviteljev medicinskih pripomočkov, cene le-teh pa se niso znižale, prej nasprotno. Minuli četrtek so korupcijo v zdravstvu ponovno proučili v Tarči slovenske televizije, kjer so med drugim prav na primeru Ortopedske bolnišnice Valdoltra ugotovili najmanj navzkrižje interesov, če ne še kaj drugega.

Spomnimo, zaradi sumov koruptivnih kaznivih dejanj v višini 1,18 milijonov evrov javnega denarja, se je v še nepravnomočni obtožnici znašlo osem zdravnikov, dva sinova zdravnikov, farmacevtki in trije komercialisti. Specializirano državno tožilstvo sumi, da so trije izmed njih prejeli podkupnine v višini okrog 100.000 evrov, dva pa še več. Obtoženi, ki jih zagovarjajo najboljši slovenski odvetniki, so že posredovali ugovore. Samo naslovnih listin v spisu je za 47 strani, prilog pa kar 20.000, zaslišali naj bi 78 prič

Med 16 obtoženimi pa ni ne Urške Jurkovič ne njene matere Ane iz podjetja Emporio Medical, nekoč največjega dobavitelja v zdravstvu, od koder naj bi prišla prijava o korupciji. Prek te družbe so po prepričanju preiskovalcev in tožilstva po naročilu direktorice Urške Jurkovič izvajali podkupovanje zdravnikov v javnih bolnišnicah, denar za podkupnine je menda prihajal z avstrijskega bančnega računa, izplačevali pa naj bi ga na račune zdravnikov, ki so jih ti imeli v Švici, Avstriji, na Hrvaškem, kot provizijo, stroške, prek društva, oziroma kar na roko, v gotovini.

Obtožnica je sicer vložena zoper interventnega nevroradiologa z ljubljanskega kliničnega centra Zorana Miloševića, ki mu tožilstvo očita, da je od konca leta 2008 do septembra 2012 na bančne račune v tujini prejel 114.000 evrov podkupnine, medtem ko naj bi njegov sin Mihael Štamberger Milošević na račun v Švici zanj prejel 28.500 evrov in jih dvigoval. Deset tisočakov je na račun sina Primoža domnevno dobil tudi radiolog z mariborskega kliničnega centra Jožef Matela.

Prejemanja podkupnine so osumljeni še Miodrag Vlaović, nekdanji vodja travmatologije v celjski bolnišnici, ki naj bi prejel 27.000 evrov, ortoped, zdaj vodja oddelka iz novomeške bolnišnice Gregor Kavčič (domnevno 101.000 evrov), Robert Janez Cirman, ortoped iz Valdoltre, domnevno zaradi 57.600 evrov podkupnine, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedskega oddelka v celjski bolnišnici, ki zdaj dela v mariborskem kliničnem centru (6000 evrov), pomočnik predstojnika ljubljanske ortopedske klinike Rok Vengust (slabih 40.000 evrov) ter Vane Antolič, ortoped in predstojnik ortopedske klinike na ljubljanskem UKC.

Skupna značilnost je sum, da so zdravniki zahtevali in na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa so še naprej naročali material pri določenem dobavitelju, so prepričani preiskovalci. Izjema naj bi bil Antolič, ki naj bi med letoma 2009 in 2011 od Emporio Medicala dobil 20.000 evrov donacij na račun zasebnega Društva za razvoj ortopedije Ljubljana, to pa je nato denar podarilo UKC za obnovo klinike.

Robert Janez Cirman naj bi med leti 2008 ter 2012 od zastopnikov družbe Emporio Medical kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev pogodb periodično zahteval ter prejel na račune odprte pri tujih bankah več zneskov, dvakrat pa naj bi denar prejel v kuverti. Enkrat nekaj čez 15.000 evrov, drugič pa najmanj 7.990,91 evra.
Nataša Faganeli , vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, naj bi zahtevala in sprejela podkupnine, ter prirejala javne razpise v korist medicinskih izdelkov Cardinal ter Medtronic v višini 63.163 evrov. V obsežni dokumentaciji, ki so jo že leta 2015 objavile Finance, lahko preberemo, da naj bi se Faganelijeva dogovorila, da ji je bilo v letih 2009 in 2010 od prodajnega programa Medtronic namenjeno približno 10 odstotkov od dosežene razlike v ceni in pri prodajnem programu Cardinal 5 odstotkov od realizirane prodaje. 

Poleg zdravnikov so se pod drobnogledom znašli še tedanja in zdaj spet vodja lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli (po prepričanju preiskovalcev je zahtevala in prejela slabih 66.000 evrov ter prirejala javne razpise za nakup medicinske opreme v korist Emporio Medicala) in Monika Sonc, takratna vodja lekarne na onkološkem inštitutu (domnevno 13.600 evrov podkupnine). Med dobavitelji so dajanja denarja osumljeni Jana Šturm, ki je bila zakonita zastopnica Emporio Medicala, leta 2012 pa je kot prokuristka odšla v družbo Advanta, ter Darko Žafran in Marin Tadić, nekoč zaposlena v Emporio Medicalu. Med obtoženimi je tudi gospodarska družba Advanta oziroma njen zakoniti zastopnik.

Obdolženi vse do danes krivdo zanikajo

Kot je v Tarči povedal predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik,  gre za po obsegu dokaznega gradiva kot po pravni kompleksnosti za enega obsežnejših kazenskih primerov, ki ga bodo peljali v "razumnih" rokih. Vrhovni državni tožilec Jože Kozina pa je opozoril na 20-letni zastaralni rok, "a glede na to, da so bila nekatera dejanja storjena že leta 2007, odkrita pa 2013, in če upoštevamo še možnost pritožb na vrhovno in celo na ustavno sodišče, se deset let hitro obrne".

"Če bi nekomu v zasebnem podjetju dokazali nepravilnosti, bi hitro rešili," pa je menil zdravnik in aktivist Erik Brecelj, medtem ko v zdravstvu "damo glavo v pesek in isto počnemo naprej". In najnovejši primer spet prihaja iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

Sinova Marčana in Končareviča zaposlena v Mark Medical

Mark Medical je največji dobavitelj bolnišnice Valdoltra in samo lani je to podjetje zabeležilo za 1,5 milijona evrov poslov. Od leta 2003 je podjetje zaslužilo 245,5 milijonov javnega denarja. Zanimivo ob tem je, da sta v Mark Medical zaposlena Radovan Marčan, sin direktorja bolnišnice Radoslava Marčana, pa tudi Luka Končarevič, sin ortopeda Mateja Končareviča

Direktor Marčan je kot odgovor na novinarjevo vprašanje o morebitnem konfliktu interesov sicer zapisal, da se zaveda odgovornosti in morebitnih navzkrižnih interesov, a je hkrati dodal, da se pri nabavi medicinskih pripomočkov vedno odločajo na podlagi strokovne presoje specialistov, izkušenj, predvsem pa podatkov o izidih zdravljenja in ažurnega spremljanja dognanj stroke v svetovnem merilu. Ob tem je poudaril, da sin ne sodeluje v komisijah za javna naročila ter da se implantati v Mark Medical kupujejo že preko 20 let "bistveno pred zaposlitvijo sina in preden sem prevzel funkcijo direktorja".

In tako kot je za časnik Finance junija leta 2015 Marčan povedal v primeru korupcije dveh zaposlenih: "Glede omenjenih zaposlenih v bolnišnici sami nismo ugotovili nobenih dejstev, ki bi kazala na njihovo nestrokovno ali koruptivno ravnanje, ali da bi s svojim ravnanjem kakorkoli povzročila škodo pacientom ali bolnišnici. Nasprotno, oba zaposlena sta nepogrešljiva strokovnjaka na svojem področju in pomembno vplivata na ugodne rezultate zdravljenja naših pacientov," tako danes pravi, da konflikta interesov zaradi zaposlitev sinov v dobaviteljskem podjetju niso zaznali

Celo več. Končarevič je novinarja prek sms vprašal: "Če bo vaš sin morda uslužbenec Petrola, boste tankali gorivo samo pri OMV?" Beli bogovi. Še kako prav ima dr. Erik Brecelj, ko pravi, da nihče noče slišati, da bi se kaj spremenilo, celo ščitijo se. Zadeve funkcionirajo in nikomur se nič ne zgodi. Dobro naoljen sistem dogovarjanja in korupcije deluje še naprej ali psi lajajo, karavana gre dalje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  16 .03. 2019 ob  23: 26
-10
Šarlatani, komedijanti, gay lobi, sinovi hemoroidnih jugo-oficirjev, FDV odpad in narkomani z Metelkove nikakor ne bi smeli viseti v parlamentu.
Komunisti, povsod so |  16 .03. 2019 ob  23: 23
-15
Zato pa na naslednjih volitvah: modro-rumeni logo ✔
td |  16 .03. 2019 ob  14: 09
18
Mislim, da bi novinarji naredili bistveno bolje, če bi temeljito preiskovali in izvajali pritisk na našim krivo ... pardon, pravosodjem, ker GLAVNI problem te države je, da se vlečejo vsi postopki dlje časa kot v katerikoli banana republiki. Ko bo ta problem rešen, bo avtomatično rešeno tudi vse ostalo. Mislim sicer, da še vedno velja nedolžen dokler nisi obsojen. So obtožbe proti tema in vsem ostalim v vseh procesih po državi resnične? Tudi možno, kot je možno, da ni tako ali vsaj ni tako, kot je prikazano. Vse ostalo je ugibanje. Naj začne že enkrat funkcionirat to pravosodje, od najnižjih pa do najvišjih elementov, pa bo.