KORONAVIRUS POTRDILI NA DVEH KRIŽARSKIH LADJAH: Če ste na območjih virusa, se javite slovenskemu veleposlaništvu

Svet

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa še naprej močno narašča. Po zadnjih podatkih je virus na Kitajskem zahteval 563 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot 28.000 ljudi. Deset novih okužb so ob tem zabeležili tudi na ladji za križarjenje pred japonsko obalo. Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetuje, da preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Obenem odsvetujejo vsa potovanja na območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi virusa, so v torek objavili na svoji spletni strani.

Število mrtvih zaradi novega koronavirusa je v celinski Kitajski v zadnjem dnevu naraslo za 73, kar je največ doslej. Skupaj je v državi, kjer je virus tudi izbruhnil, zahteval 563 smrtnih žrtev, podatke kitajskih oblasti povzemajo tuje tiskovne agencije. Po en človek je umrl v Hongkongu in na Filipinih.

Število okuženih se je na Kitajskem v zadnjem dnevu povečalo za 3694, tako da je vse skupaj tam okuženih 28.018 ljudi. Izven celinske Kitajske so v okoli 25 državah zaznali približno 240 okužb.

Deset novih primerov so zabeležili na ladji za križarjenje z okoli 3700 ljudmi na krovu, ki je že drugi dan pred Japonsko obalo. Pred tem so okužbo potrdili pri desetih potnikih, ki so jih prepeljali v bolnišnico.

Še ena ladja za križarjenje z okoli 3600 ljudmi na krovu je že drugi dan tudi pred obalo Hongkonga. Okužbo s koronavirusom so doslej potrdili pri treh potnikih s te ladje. Pri treh članih posadke pa so potrdili okužbo z virusom gripe tipa b, zdravijo se v bolnišnici.

Ker prihaja do prekinitev rednih letalskih povezav s posameznimi deli sveta, predvsem s Kitajsko, in odpovedi posameznih poletov, pri MZZ svetujejo vsem, ki se mudijo na najbolj ogroženih območjih, da izkoristijo varno možnost in to območje zapustijo.

Državljani Slovenije, ki so trenutno na Kitajskem, lahko slovenskemu veleposlaništvu v Pekingu preko elektronskega naslova ali spletnega obrazca sporočijo svojo lokacijo v državi, število družinskih članov, s katerimi prebivajo na Kitajskem, ter način, na katerega naj veleposlaništvo posreduje nujne informacije v zvezi z izbruhom virusa.

Pri MZZ zagotavljajo, da predstavništva v tujini vzdržujejo stike z državljani v rizičnih krajih in jim pomagajo z nasveti, kako lahko zavarujejo sebe oziroma svoje bližnje. Državljanom še svetujejo, da se predhodno pozanimajo o zdravstvenih službah na lokaciji za pridobitev splošnih informacij ter se seznanijo z navodili postopanja v primeru znakov bolezni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija