KORONAVIRUS PO SVETU: V Črni gori prva smrtna žrtev, v Savdski Arabiji uvedli policijsko uro

Svet

Medtem ko so v Južni Koreji zabeležili najmanjše število novih okužb s koronavirusom v zadnjem mesecu, iz evropskih držav poročajo o novih primerih okužb in smrtnih žrtev. Teh je več tudi v Kanadi, v Savdski Arabiji pa so uvedli policijsko uro. V Sloveniji je ponoči umrla tretja oseba, okužena z novim koronavirusom.

Iz Črne gore danes poročajo o prvi žrtvi novega koronavirusa, iz Albanije pa o tretji. V kliničnem centru v Podgorici je bolezni covid-19 podlegel 65-letni moški. V bolnišnici v Tirani pa je umrl 71-letni moški.

Število potrjenih smrtnih žrtev covida-19 je v Avstriji naraslo na 16, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Število okuženih pa je v 24 urah naraslo za skoraj 20 odstotkov na 3611 oseb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Franciji so danes zabeležili 112 novih smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa, s čemer se je število žrtev povzpelo na 674. Po besedah direktorja francoske agencije za javno zdravje Jeroma Salomona je doslej zbolelo 16.018 oseb, 7240 jih je v bolnišnični oskrbi. Od četrtka so tudi Francozi v karanteni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Grčiji je medtem danes začela veljati karantena. Po zgledu drugih držav je tudi vlada premierja Kirikaosa Micotakisa sprejela drastične ukrepe za zajezitev širjenje novega koronavirusa. Od 6. ure zjutraj po krajevnem času gredo lahko tako ven samo tisti, ki gredo na delo, k zdravniku, k nekomu, ki potrebuje pomoč, v banko, trgovino z živili ali lekarno. Dovoljena sta tudi sprehajanje domačih živali in rekreacija, vendar ne več kot dve osebi skupaj, je v nedeljo sporočil premier Micotakis.

V Kanadi hitro raste število smrtnih žrtev novega konoravirusa. Od sobote je za virusom umrlo sedem ljudi, s čimer se je število žrtev povečalo na 20. Oblasti so državljanom, ki ne spoštujejo ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, zagrozile s kaznimiDo nedelje opolnoči so tam potrdili 1430 primerov okužbe, medtem ko jih je bilo v soboto 1099. Virus se je razširil v vseh deset kanadskih provinc.

Savdski kralj Salman pa je danes napovedal policijsko uro, ki bo trajala od 19. ure zvečer do 6. ure zjutraj. S tem želijo v državi, kjer so do nedelje potrdili 511 primerov novega koronavirusa, zajeziti nadaljnje širjenje. Ukrep, ki stopi v veljavo danes, bo predvidoma trajal 21 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Izjema pri policijski uri bo veljala za zdravstvene delavce ter za varnostne in vojaške sile, še piše v kraljevem dekretu.

Savdska Arabija ima največ potrjenih okužb med državami v Perzijskem zalivu, zaenkrat pa v kraljevini še nihče ni podlegel covidu-19.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija