KORONAVIRUS JE ŽE NEVARNO BLIZU: Italija razglasila izredne razmere (FOTO, VIDEO)

Svet

V Italiji so potrdili prva dva primera okužbe s koronavirusom, sta na pozni sinočnji novinarski konferenci v vladni palači potrdila italijanski premier Giuseppe Conte in minister za zdravje Roberto Speranza. Gre za kitajska turista, ki sta dopustovala v Rimu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Danes so razglasili tudi izredne razmere. 

Direktor rimske bolnišnice Spalanzani Giuseppe Ippolito je pojasnil, da sta bolnika hospitalizirana in v izolaciji. Oba sta v dobri kondiciji, kar jim daje upanje, da se od njiju nihče ni nalezel. Ostale kitajske turiste iz iste skupine pa testirajo na morebitno okužbo.

Ansa poroča, da je štirizvezdični hotel v centru Rima, v katerem sta bivala kitajska turista, prazen. Sobo, v kateri sta bila nastanjena, so zapečatili.

"Situacija je resna, a ni razlogov paniko. Zadeve imamo pod nadzorom," je na novinarski konferenci poudaril zdravstveni minister Speranza.

"Smo na preži, potrjena primera nas nista našla nepripravljenih," je še dodal Conte ter izrazil prepričanje, da bo zadeva ostala omejena.

Ob tem je tudi obelodanil, da je vlada sklenila zapreti letalski promet s Kitajsko. "Smo prva država EU, ki se je odločila za tak previdnostni ukrep," je pojasnil.

Danes pa je italijanska vlada razlasila izredne razmereRazglasitev izrednih razmer, ki bodo trajale pol leta, omogočajo regionalnim oblastem hitrejši dostop do sredstev ter uvedbo takojšnjih ukrepov za zaščito državljanov. Za ukrepe so dali na voljo pet milijonov evrov.

Na Bavarskem so medtem po poročanju Anse potrdili peti primer okužbe s koronavirusom v Nemčiji. Zbolel je še en zaposleni v podjetju Webasto, kjer se je nekaj zaposlenih okužilo od poslovne partnerke s Kitajske.

WHO razglasil izredne zdravstvene razmere po svetu 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer sinoči zaradi novega koronavirusa s Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je države pozvala h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Virus je doslej na Kitajskem zahteval 170 smrtnih žrtev. Z novim koronavirusom je po vsem svetu trenutno okuženih več kot 8100 ljudi, kar je več kot pri izbruhu sarsa med letoma 2002 in 2003. Takrat je bilo po podatkih WHO okuženih 8096 ljudi, umrlo jih je 774. Vrhunec okužb z novim koronavirusom sicer strokovnjaki pričakujejo čez približno teden dni. Izven Kitajske so doslej okužbe z novim koronavirusom potrdili v približno 20 državah

Na družbenih omrežjih se medtem pojavljajo zastrašujoči posnetki ljudi, ki naj bi bili okuženi z virusom in ki omedlijo kar sredi ceste. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija