KORONAKRIZA ZAGRIZLA V STATISTIKO ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE: Večja brezposelnost na Koprskem tudi zaradi pomena turizma

Koper

Kriza zaradi epidemije novega koronavirusa se je na južnem Primorskem poznala v ogromnem prilivu brezposelnih. Vodja koprske območne službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj to pripisuje dejstvu, da je panoga gostinstva in turizma, ki je bila med najbolj prizadetimi, v regiji ključnega pomena. So se pa z junijem negativni trendi obrnili.

V času krize so na koprski območni službi zabeležili trikrat večje število prijav brezposelnih oseb. Največji priliv je bil v aprilu, ko so dobili več kot 1000 novih prijav, obenem pa so v istem mesecu zabeležili minimalno število oseb, ki so se odjavile s seznama brezposelnih, je spomnila Bandljeva. Tako so z manj kot 5000 prišli že na skoraj 6800 registriranih brezposelnih, a se je ta trend v juniju obrnil, številke pa so se začele nižati, je dodala.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje so junija zabeležili nekaj več kot petodstotni padec števila brezposelnih (skupaj jih je bilo nekaj več kot 6500), a še vedno več kot 42-odstoten prirast na letni ravni, kar je drugi najslabši podatek v državi za Kranjem. Da je bilo območje, ki ga pokriva njihova območna služba, tako na udaru, Bandljeva pripisuje dejstvu, da je ena od ključnih dejavnosti v regiji gostinstvo in turizem, ki je bila tudi najbolj prizadeta panoga v času krize.

Težave so občutili tudi na področju predelovalnih dejavnosti. Tako so pri kovinarstvu imeli težave s proizvodnjo, bodisi ker niso mogli priti do surovin in niso mogli izpolniti pogodbenih obveznosti, bodisi so bila naročila preklicana. Zaradi omejitve gibanja in zaprtja meja je trpela tudi logistika.

Z odpravo omejitvenih ukrepov je gospodarstvo dobilo priložnost za ponovni zagon, pri tem pa so pomagali tudi vladni protikrizni ukrepi, s katerimi je bilo ohranjeno veliko število delovnih mest, je ocenila Bandljeva. O tem pričajo številke. Do konca junija so na območju, ki ga pokriva koprska območna služba, prejeli 2489 vlog delodajalcev za financiranje čakanja na delo, kar predstavlja 8,5 odstotka vseh v državi oddanih vlog. Ti so uveljavljali povračilo nadomestila za skupno 12.245 delavcev oz. 6,3 odstotka vseh zaposlenih. Pri tem je največ vlog prišlo iz podjetij s področja trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, gostinstva in turizma ter predelovalnih dejavnosti.

NOVA STANOVANJSKA SOSESKA MOMENTO V IZOLI: 175 moderno oblikovanih stanovanj na izjemni lokaciji - izkoristite priložnost, rezervirajte posvet na info točki!

Moderno zasnovana stanovanjska soseska, ki se bo nahajala v Izoli na območju Livad, predvideva gradnjo 175 stanovanj v izmeri od 50 do 250 kvadratnih metrov uporabne površine. Soseska vila blokov oziroma manjših stolpičev bo ponudila visoko kakovost bivanja z ločenimi vhodi in dvigali, estetsko oblikovana, istočasno pa tudi funkcionalna stanovanja, ki bodo z umeščenostjo v samo mesto in z zeleno okolico, prinesli kakovost bivanja sredi mesta, na odlični lokaciji, praktično sredi obalnih mest.

Prihodnost je težko napovedovati

Kot zdaj kaže, bo letošnja turistična sezona kratka. Trenutno so potrebe po delavcih v tej dejavnosti narasle, v drugih panogah pa je zaposlovanje bolj previdno. Še posebej je to opaziti pri predelovalni industriji. Glede napovedi za jesen bo po besedah Bandljeve vse odvisno od tega, kako bo do takrat okrevalo gospodarstvo in ali se bodo razmere normalizirale.

Iz izkušnje s koronavirusom so se sicer nekaj naučili tudi na zavodu za zaposlovanje. V času krize so tako zagotavljali najnujnejše storitve in prosilcem zagotavljali, da so se lahko pravočasno prijavili na zavod in uveljavljali svoje pravice, še posebej pravico do denarnega nadomestila v času brezposelnosti: "Tukaj smo ugotovili, da bomo morali bistveno okrepiti število zaposlenih, ki bodo sposobni to storitev izvajati." Kot drugo so se naučili, da ne smejo preveč zanemarjati ostalih storitev, saj brezposelni prav v takšnih časih potrebujejo veliko podpore. To so, kot je priznala, v prvem valu epidemije tudi zaradi raznih omejevalnih ukrepov zanemarili. Sicer pa so se na koprski enoti zavoda naučili, da lahko ob prilagoditvi postopkov in zagotavljanju ustreznih pogojev dela veliko stvari naredijo od doma, bodisi prek elektronskega komuniciranja bodisi po telefonu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .07. 2020 ob  10: 13
Edino kar je jasno je, da bodo zaposlili celo četo novih birokratov na zavodu.
Koper |  12 .07. 2020 ob  10: 01
Glede turizma je v Kopru zaradi trenutnih razmer brezposelnost sigurno večja.A je ta problem žal nerešljiv glede na stanje.
Država se ne zaveda da z boni ne bodo rešili sveta.To niso turisti in nikoli ne bojo.Križark ni in to se krepko pozna.Pa tudi tujcev skoraj ni.Niti peščica tega kar je bilo prejšnja leta.
Glede zaposlovanja pa,...
Portorož funkcijonira.Delovna sila je pa vsa uvožena.To z domačini nima nič.
Glede na veliko okuženost na obali pa še tisti ki bi sicer prišli ne bojo.
Tujci tudi nimajo želje po dopustu na plažah kjer čakaš v vrsti na vstop za na plažo.
Vse tiste ki bi prunesli 1000 -1500 so nadomestili tisti z 200.
Narobe svet.
To pa je turizem.