KORONA TUDI LETOS 'ODNESLA' SV. MARTINA: Številni primorski organizatorji odpovedali dogodke ob prazniku vina

Koper

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, ki pomeni sklenitev opravil v vsakoletnem vinogradniškem obdobju. Na ta dan na družinskih mizah in različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Še drugo leto zapored bo dan zaradi zaostrenih epidemioloških razmer minil brez večjih dogodkov.

Dogajanje ob martinovem ponavadi pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Čeprav bo tudi letos zaradi covida-19 dan minil brez organiziranih množičnih slavij, pa je za vse tiste, ki živijo izključno od grozdja in vina, to največji praznik.

Letošnji vinski letnik je količinsko slabši od tistega izpred leta dni, saj je predvsem dolenjsko vinorodno območje precej prizadela spomladanska pozeba. Ob tem pa vinarji poudarjajo, da je letina kakovostna, kar jim bo omogočilo boljšo prodajo in višjo dodano vrednost.

Slovenski vinogradniki so na okoli 15.000 hektarjih vinogradov letos pridelali 83.223 ton grozdja, pri čemer so rdeče sorte grozdja obrodile za 22 odstotkov, bele pa za 16 odstotkov slabše kot v letu 2020.

Letos pridelali 83.223 ton grozdja. 

Številne odpovedi martinovanj na Primorskem

Velikih tradicionalnih martinovanj po Sloveniji tudi letos ne bo, so se pa nekateri organizatorji odločili za spletne oblike. Že pretekli teden smo poročali o odpovedi tradicionalnega martinovanja kleti Vinakoper, ki je na večdnevnem slavju mladega vina običajno združevalo več dogodkov, letos pa ga zaradi slabe epidemiološke slike v državi ne bodo organizirali. Na martinovo bodo sicer v Vinakoper ljudem omogočili brezplačno testiranje.

Mlademu vinu se ne bodo poklonili niti v Brdih, od koder so prav tako sporočili, da zaradi slabe epidemiološke slike odpovedujejo vsa praznovanja ob prazniku svetega Martina. "Kot vodilna vinska destinacija v Sloveniji se zavedamo potencialne nevarnosti, ki bi jo lahko predstavljalo množično združevanje v času Martinovanja v Brdih, zato ga odpovedujemo," so zapisali v svojem sporočilu za javnost.

Tradicionalnih dogodkov ob martinovem letos žal ne bo.

Prejšnjo soboto, 6. novembra, je bil iz istih razlogov odpovedan tudi Praznik vina v Štanjelu, za odpoved pa so se odločili tudi organizatorji dogodka Martinovanje v Sežani, ki bi se moral odviti to soboto, 13. novembra. 

Že drugo leto zapored pa je bil tako odpovedan tudi dogodek v Mariboru, kjer se vsako leto na martinovo zbere največja množica ljudi.

Poostreni nadzori nad spoštovanjem odlokov 

Čeprav si bo marsikdo danes ali konec tedna želel po tradiciji poskusiti mlado vino in ta dan oziroma vikend obeležiti s praznovanjem, tudi na kmetijskem ministrstvu glede na epidemiološke razmere v državi in vladne odloke pozivajo k odgovornemu ravnanju in upoštevanju omejitev.

Ob tem so napovedali, da bodo v tem obdobju potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem odlokov, tako s strani inšpekcije za varno hrano kot tudi inšpektorata za kmetijstvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v gostinski dejavnosti, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Inšpektorji bodo opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in njihovih dodatnih lokacijah, v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah.

Pri tem bodo preverjali dosledno in odgovorno spoštovanje pogojev PCT, nošenje mask in ohranjanje razdalje, uporabo razkužil, označbe na vhodu za obvezno izpolnjevanje pogojev PCT, preverjanje pogojev PCT za obiskovalce javnih prostorov ter izpolnjevanje pogojev PCT za zaposlene oziroma pri nosilcih dejavnosti ter uporabnikih storitev.

Če boste vseeno martinovali, ne sedajte za volan 

Prav tako so tudi letos pred martinovim glasni pozivi k treznosti za volanom. Na Agenciji za varnost prometa vse, ki bodo pili, pozivajo, da se odpovejo udeležbi v prometu. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa zaradi epidemioloških razmer odsvetuje praznovanja izven kroga svojih najbližjih.

V teh dneh poteka nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, med katero bodo tudi policisti vse do nedelje poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .11. 2021 ob  10: 02
Zahvalite se primerkom ala @manemebasat, najlepši ,najbolj pameten,naj... sploh in oh, Potrč,