KORENIKA O NAJDRAŽJEM PROJEKTU V ZGODOVINI OBČINE: "Finančna konstrukcija ne pije vode"

Piran

Finančni načrt gradnje otroškega vrtca in garažne hiše v Luciji, ki ga je pripravilo prejšnje vodstvo občine Piran, ni uresničljiv, je na današnji novinarski konferenci zatrdil župan Andrej Korenika. Najdražji projekt v zgodovini občine bi po njegovem mnenju izčrpal možnosti zadolževanja za naslednjih 20 let.

"Finančna konstrukcija ne pije vode," je dejal Korenika in dodal, da zato s projektanti iščejo nove rešitve, našli so nekaj priložnosti prihranka in iščejo možnosti pridobivanja dodatnih sredstev. Projekt je bil po njegovih besedah zastavljen tako, da bi stal več kot 14 milijonov evrov, kar je več kot tri četrtine letnega proračuna občine. Pristojno ministrstvo bi prispevalo 1,7 milijona, vse ostalo bi bremenilo proračun, je pojasnil.

Z zmanjšanjem garažne hiše z dveh na eno etažo in nekaj dodatnimi racionalizacijami bi lahko ceno po njegovem mnenju spustili na 11 milijonov evrov. Gradnjo dela vrtca, kjer bo učni jezik italijanski, mora po zakonu financirati država, je prepričan župan. S tem bi občina prihranila 3,5 milijona evrov. Nekaj sredstev bodo poskusili dobiti s prodajo vrtca, ki ga bodo izpraznili, še nekaj s prijavo na druge razpise.

"S tem bi zadolžitev občine spustili na do pet milijonov in potem bi bila zadeva vsekakor izvedljiva," je razložil. Zagotovil je, da je izgradnja vrtca do izteka njegovega mandata še vedno eden od prvih treh ciljev.

Posted by Občina Piran - Comune di Pirano on Thursday, January 26, 2023

Napovedi, da se bo gradnja začela že marca letos, so bile po njegovih besedah preveč optimistične, sam pa se je ob njih "le nasmehnil oziroma potočil tudi kakšno solzo". Dejal je, da še ni podpisal pogodbe o projektiranju z zmagovalci arhitekturnega natečaja, pa tudi če bi jo, bi postopek do pridobitve gradbenega dovoljenja trajal najmanj devet mesecev. Gradnja se v nobenem primeru ne bi mogla začeti letos, je zatrdil.

Korenika ne namerava izpeljati nakupa teniških igrišč

Pod pogoji, ki jih je sprejel prejšnji občinski svet, Korenika ne namerava izpeljati niti štiri milijone evrov vrednega nakupa teniških igrišč v Portorožu. "Občina mora bodisi dobiti več ali odšteti manj," je zatrdil in dodal, da je o tem obvestil prodajalca, Terme Čatež. "Pogovori so kar obetavni in sem zmerno optimističen, da bomo dosegli dogovor, ki bo ustrezal obema stranema," je ocenil.

Korenika je napovedal še, da namerava oživiti projekt protipoplavne zaščite Pirana. Z direkcijo za vode se dogovarja o podaljšanju roka za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki se izteče 30. junija letos. Spremeniti namerava tudi načrt obnove zdravstvenega doma v Sečovljah, saj zdaj ne predvideva parkirnih mest. O številnih projektih, ki jih je podedoval od prejšnjega župana, bo še razmislil, je dejal.

Za podžupana imenoval Christiana Polettija

Napovedal je še, da bo spoštoval mnenje piranske samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in za podžupana imenoval Christiana Polettija. Ta se bo pridružil Barbari Imenšek, izvoljeni na Listi Andreja Korenike, in predstavnici Gibanja svoboda Manueli Rojec. Vsaj za zdaj bodo vsi funkcijo opravljali nepoklicno.

Na zadnji seji občinskega sveta so predstavniki SD zaradi po njihovem mnenju premajhne zastopanosti v delovnih telesih protestno zapustili dvorano in napovedali upravni spor. "Naj izkoristijo možnosti, ki so jim dane," je o tem dejal Korenika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  30 .01. 2023 ob  15: 16
Tudi meni je všeč kako razmišlja, vsekakor daje vtis, da boljše razume stvari kot prejšnji župan, prav tako mi je všeč, da ima neko ekonomsko razumevanje ...

Glede stroškov vrtca oz. garaže pod njim -- zakaj ne prodajo v naprej par boksov stanovalcem v bližini in tako financirajo del gradnje? Drugi del se lahko financira s komercialnim parkiranjem in tako financira abonamente v garažah. Na podoben način bi lahko financirali tudi izgradnjo garažne hiše v Piranu.
Fošina |  26 .01. 2023 ob  16: 55
17
Zaenkrat sem kar zadovoljen s Koreniko. Res je župan samo en dober mesec in ima na voljo še celo večnost, da pokvari vtis, ampak mi je všeč, kako razmišlja. Naredit, kar je treba, ampak manj zapravit, več zaslužit.