KORAK V SMERI ENAKOPRAVNOSTI MED HOMO IN HETERO OSEBAMI: Novost pri ocenjevanju primernosti krvodajalcev

Svet

Nemčija bo odpravila neenakopravni položaj istospolnih krvodajalcev v primerjavi z heteroseksualnimi osebami, kar velja predvsem za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, je danes dejal nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach. Po novih smernicah bodo primernost krvodajalcev za darovanje krvi presojali le glede na njihov življenjski stil.

Lauterbach je pojasnil, da je primernost posameznika za darovanje krvi predvsem vprašanje življenjskega sloga na področju spolnosti in ne spolne usmeritve. Ob tem je opozoril, da pri tem ne sme prihajati do prikrite diskriminacije istospolnih, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Po trenutnih strokovnih smernicah nemške zdravniške zbornice moški, ki imajo spolne odnose z moškimi ne smejo darovati krvi, če so v zadnjih štirih mesecih zamenjali spolnega partnerja ali imeli več spolnih partnerjev. V nasprotju z njimi lahko drugi krvodajalci krvi ne smejo darovati le, če "pogosto menjajo spolne partnerje".

Po novih strokovnih smernicah bodo primernost krvodajalcev ocenjevali le glede na posameznikov življenjski stil. Dopolnitev zakona bo v veljavo stopila 1. aprila, nemška zdravniška zbornica pa bo imela štiri mesece za pripravo posodobljenih strokovnih smernic.

Nemška zveza istospolno usmerjenih je spremembo smernic pozdravila in opozorila, da bi jih morali spremeniti že pred časom. Obstoječe smernice je kritizirala tudi zdravstvena strokovnjakinja v stranki liberalcev (FDP) Christine Aschenberg-Dugnus, ki jih je označila za zastarele in diskriminatorne. Dejala je, da bi morali krvodajalstvo omogočiti vsem, saj darovanje krvi rešuje življenja.

Trenutne smernice za istospolne krvodajalce so sicer sprejeli že med epidemijo aidsa v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so menili, da istospolni moški predstavljajo višje tveganje za prenos virusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  11 .01. 2023 ob  13: 32
Problem so cepljeni in necepljeni.