KORAK K IZBOLJŠANJU VARNOSTI KOLESARJEV: Na Postojnskem odprli nove kolesarske poti (FOTO)

Slovenija

V okviru letošnjega obeleževanja občinskega praznika je Občina Postojna namenu predala nove kolesarske poti na trasah Postojna-Hruševje-Grobišče-Zalog. Nova kolesarska pot izboljšuje varnost kolesarjev ter ločuje kolesarske površine od prometnih. V petek so na 12 postaj vrnili tudi kolesa za izposojo ter odprli novo parkirišče za avtodome.

Štirje odseki kolesarskih poti so dolgi skupno 10,45 kilometra, od tega je 7,4 kilometra novogradenj in 3,1 kilometra urejenih obstoječih povezav, ki povezujejo Postojno z okoliškimi naselji. To je tudi prvi korak k povezovanju kolesarskih poti s sosednjimi občinami ter uresničevanje sprejete celostne prometne strategije iz naslova dnevne mobilnosti s kolesom, so sporočili iz Občine Postojna.

Izvedba projekta kolesarskih poti je potekala od junija 2022 do decembra lani, postojnska občina jih je prevzela konec lanskega leta. Dela v okviru rekonstrukcije mostu čez reko Pivko, ki bo pomemben povezovalni element tudi v okviru kolesarskih poti, se še izvajajo in bodo zaključena do konca letošnjega leta.

"Projekt kolesarskih povezav je bil eden zahtevnejših projektov, ki smo jih v zadnjem obdobju izvajali, s sodelavci smo mu namenili pet let. Zahteven je bil predvsem z vidika pridobivanja lastništva zemljišč po katerih poteka trasa in se zato na tem mestu zahvaljujem vsem, ki so nam to pravzaprav omogočili. S kolesarskimi povezavami v naši občini bomo zagotovo nadaljevali," je na odprtju povedal postojnski župan Igor Marentič.

Celotna vrednost projekta je 3,9 milijona evrov, od tega so iz evropskih skladov pridobili slabih 2,2 milijona evrov.

V okviru dogodkov, ki se bodo vrstili v naslednjih dneh ob praznovanju občinskega praznika, smo na enem izmed novih...

Objavil/a Občina Postojna dne Petek, 19. april 2024

V želji, da se vzgoja s trajnostnimi načini mobilnosti prične že pri mlajših uporabnikih, je bila na pobudo Mladinskega centra Postojna, v okviru otroških občinskih svetov, sprejeta ideja o vzpostavitvi občinskih junior ambasadorjev trajnostne mobilnosti, ki delujejo na vseh treh osnovnih šolah v občini. Ambasadorji s svojim zgledom in aktivnostmi spodbujajo trajnostne prihode v šole, širijo zavedanje o tej problematiki in proaktivno razmišljajo o njej.

Po novem odseku kolesarske steze Zalog-Grobišče so se prvi simbolično zapeljali dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter predstavnika društva paraplegikov.

Petkov dogodek je Občina Postojna izkoristila tudi za odprtje novega postajališča za avtodome pri Centru trajnostne mobilnosti v Postojni. Na postajališču je na voljo šest parkirnih mest za avtodome, urejena je vsa infrastruktura ter vzpostavljen avtomatski sistem plačila parkiranja. Novo parkirišče za avtodome je bilo v celoti financirano s sredstvi iz občinskega proračuna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija