KORAK BLIŽJE K UREDITVI: Glavna povezava Ankarana s Koprom bo varnejša in zaščitena pred poplavami

Ankaran

Predstavniki Občine Ankaran, Luke Koper in ministrstva za infrastrukturo so včeraj podpisali tri pogodbe, ki zadevajo dovoljenja, potrebna za začetek rekonstrukcije Železniške ceste med Ankaranom in Koprom ter ureditev kanala, pomembnega za poplavno varnost ankaranske bonifike, so sporočili z občine Ankaran. Gradbena dela naj bi se začela letos.

Luka in občina sta sklenili pogodbi o ustanovitvi služnosti za dve leti za ureditev t. i. ankaranskega obrobnega kanala in o ustanovitvi stavbne pravice za Železniško cesto za obdobje do konca leta 2028. Predstavnik ministrstva in župan Ankarana pa sta podpisala pogodbo o ustanovitvi služnosti za rekonstrukcijo Železniške ceste.

Pravice, pridobljene s podpisom pogodb, bodo omogočile pridobitev gradbenih dovoljenj. Pred tem so bile že podpisane pogodbe o podelitvi pravice graditi, občina pa je od fizičnih oseb pridobila v last tudi več zemljišč, potrebnih za izvedbo projektov, so pojasnili na občini.

Železniška cesta, glavna povezava Ankarana s Koprom, bo po rekonstrukciji predvsem varnejša, napovedujejo na občini. Cesta bo po novem opremljena s pločnikom, kolesarsko stezo, javno razsvetljavo in ozelenitvijo. Poleg tega bo zaščitena pred poplavami. Stroški prenove severnega dela ceste bodo v celoti breme občine, ureditev južnega dela pa bo financirala Luka Koper.

Ankaranski obrobni kanal bo po načrtih izboljšal poplavno varnost na območju ankaranske bonifike. V prvi fazi bodo zgradili dva mostova, čez Železniško cesto in čez cesto k staremu črpališču. Gradbeno dovoljenje bo pridobila občina, a bo nato objekte predala Luki Koper, ki bo po dogovoru plačnik gradnje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija