KOPRSKI UBEŽNIK NAJ BI BIL V ITALIJI: "Žagice sva skrila v tetrapak za mleko, nisva pobegnila, da bi ubijala"

Kronika

40-letni Damnjan Mitrović, ki je skupaj z 41-letnim Draganom Milosavljevićem konec decembra lani pobegnil iz koprskega zapora, je za srbski časnik Kurir podrobno opisal spektakularni pobeg. Kot je povedal, naj bi pobegnil, ker ni želel biti izročen Republiki Srbiji za kaznivo dejanje, zaradi katerega je v Italiji svoboden človek. Čez zid okrog zapora so jima z Milosavljevićem vrgli žagice, ki sta jih skrila v tetrapak za mleko in nato z njimi 52 dni žagala rešetke.

Damnjan Mitrović

Kot poroča srbski Kurir, jih je Mitrović na uredništvo poklical po telefonu in zatrdil, da je v Italiji, kamor naj bi sicer prišel že pred devetimi leti. Leta 2013 je bila za njim v Srbiji razpisana tiralica, ker so ga leta 2007 ovadili zaradi trgovine z mamili. Kot je povedal Mitrović, se je poskušal javiti srbskemu sodišču, ki pa je zanj zahtevalo pripor. On pa za rešetke pa ni želel. V Slovenijo naj bi potoval pogosto. Ko se je nazadnje prijavil v hotel, naj bi ga slovenski policisti prijeli na podlagi srbske tiralice.

V koprskem zaporu je začel načrtovati pobeg, saj ni želel biti izročen Srbiji. S sojetnikom Milosavljevićem sta si začela zapisovati gibanje paznikov in njihove navade. "Kasneje so nama čez zaporniški zid vrgli žagice, s katerimi sva 52 dni počasi rezala rešetke na celici. To sva prikrivala tako, dva sva na rešetke privezovala vrvice za sušenje perila, da pazniki ne bi ničesar opazili. Nekajkrat so sicer prišli v sobo. Žagice sva skrila v tetrapake za mleko, ker sva vedela, da nanje zaradi folije zmeraj reagirajo detektorji za kovino in jih zato nihče ne gleda," je novinarjem Kurirja povedal Mitrović. V noči iz 29. na 30. december jima je uspelo dokončno prerezati rešetke.

S pomočjo vrvi, ki sta jih naredila iz rjuh, sta se spustila na zaporniško dvorišče. Tu sta postavila kontejnerja enega na drugega, na žico pa sta položila vzmetnico. Prav vzmetnice, ki so bile odložene pri zabojnikih za smeti, naj bi jima pomagale pri pobegu. Mitrović naj bi se povzpel prvi, nato naj bi s pomočjo vrvi pomagal se povzpeti še Milosavljeviču. Povzpela naj bi se na stražarsko hišico, pri spustu z nje pa naj bi si Mitrović porezal roke in poškodoval kolk, njegov sojetnik pa nogo.

"Peš sem odšel v Italijo, saj ni nobene kontrole. Vzel sem taksi in se odpeljal v Ferraro, kjer živim z družino. Takoj sem se javil policistom in jim povedal, da sem pobegnil iz zapora, a zagotovo so že prejeli obvestilo o mojem pobegu. Ker sem v Italiji svoboden človek in me Italija že pred tem ni želela izročiti Srbiji, ne bom imel nikakršnih težav. Rad bi se vrnil v Srbijo, vendar kot kaže, to ne bo mogoče zaradi napake, ki je bila storjena. V pripor pa ne želim iti," je razložil Mitrović.

Navajanje bosanskih medijev, da naj bi z Milosavljevićem na novega leta dan ubila Miloša Ostojića v Sarajevu, je Mitrović odločno zavrnil. "To ni res. Nisva pobegnila iz zapora, da bi ubijala. Istega dne, ko sem zapustil Slovenijo, sem bil v Italiji in se javil tamkajšnjim policistom. Zagotovo nisem bežal v Bosno in se nato vrnil. Nikogar nisem ubil," je še povedal Mitrović za Kurir.

Mitrovića, ki ga Srbija išče zaradi trgovine z mamili, so slovenski policisti prijeli sredi septembra letos, Milosavljevića pa konec avgusta pri prevozu štirih prebežnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  10 .01. 2019 ob  19: 54
Ravnokar gledal prispevek o tem možakarju. Lepo je povedal, da se da vse pretihotapit v naše zapore !! Kaj Vam to pove ? Droge na pretek...
porkamalora |  10 .01. 2019 ob  06: 43
-2
Na prste lahko preštejemo dneve do novega ropa hiše nekje na Opčinah.