KOPRSKI ŠTUDENTI BODO SPOROČALI: "Varno je seksi"

Koper

V okviru svetovnega dneva boja proti AIDS-u bomo 30. novembra na fakultetah Univerze na Primorskem delili kondome in rdeče pentlje ter osveščali o testiranju na HIV,” sporoča Nikolina Janković, vodja projekta PreProstoVoljni.

Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni boljše izide zdravljenja. S pozitivnim odnosom do testiranja in pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo, je tudi Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Ocenjujejo, da je v Sloveniji približno 1.000 oseb s HIV, med njimi jih približno tretjina za svojo okužbo ne ve. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2017 smo v Sloveniji postavili 39 novih diagnoz okužbe s HIV, najmanj po letu 2010, delež zelo poznih diagnoz pa je ostal zelo visok (44 odstotkov).

Kje se lahko testirate?

Brezplačno in anonimno testiranje za virus HIV bo možno 30. decembra od 8. do 11. ure v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Območna enota Koper (Ambulanta za cepljenje, Vojkovo nabrežje 4a, Koper).

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, poteka redno tedensko testiranje s svetovanjem na sedežu društva Legebitra in občasno mobilno testiranje s svetovanjem na terenu po vsej Sloveniji. Tu se lahko obenem testirate tudi na gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Termine sproti objavljajo na spletni strani www.kajisces.si.Testiranje na HIV je na voljo tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji (ponekod je brezplačno, ponekod samoplačniško). Seznam je dostopen na spletni strani Ministrstva za zdravje. 

Deli novico: