KOPRSKI SODNIKI OSEM LET PO NAJHUJŠI NESREČI NA GOLEM VRHU: Romunskemu šoferju zaporna kazen

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču se je v petek, skoraj osem let po nesreči na Golem vrhu nad Razdrtim na primorski avtocesti, končalo sojenje romunskemu poklicnemu vozniku. Zaradi povzročitve nesreče mu je sodišče izreklo tri leta in tri mesece zapora, obramba pa je napovedala pritožbo.

Obramba je za voznika predlagala oprostitev, tožilstvo pa je zahtevalo dve leti in štiri meseca zaporne kazni. Temu je sodnica Barbara Franca dodala še 11 mesecev in 56-letniku prepovedala vožnjo motornega vozila. Sodba še ni pravnomočna.

Romunskemu vozniku je tožilstvo očitalo, da je v megli na spolzkem cestišču z izrabljenimi pnevmatikami na tovornjaku scania vozil prehitro. Namesto dovoljenih 80 kilometrov na uro naj bi tik pred trkom vozil 88 kilometrov na uro. Tako naj bi povzročil prometno nesrečo iz malomarnosti, v kateri je umrla voznica, tri osebe pa so bile hudo poškodovane.

Obramba je trdila, da njegova vožnja ni imela vpliva na potek dogodkov, saj da so bila vozila, ko je pripeljal na kritično točko, "razmetana po cesti". Če bi bili pasovi prevozni, se nesreča ne bi zgodila.

Na primorski avtocesti se je 30. januarja 2016 zgodila doslej v Sloveniji najhujša prometna nesreča po številu udeleženih vozil. Policisti so po obsežnih preiskavah ugotovili, da se je zgodilo 20 prometnih nesreč, štirje ljudje so umrli, sedem je bilo hudo poškodovanih, 18 lahko, 99 jih jo je odneslo brez poškodb. Udeleženih je bilo 56 vozil, sedem tovornjakov, avtobus in 48 osebnih avtomobilov. Vzrok nesreče je bila slaba vidljivost zaradi goste megle.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  16 .12. 2023 ob  11: 22
8 let so iskali krivca in dokazejQuery1123013028133599130243_1702722076325? Aja, megla jih je ovirala...