KOPRSKI RAVNATELJ IN NJEGOV BIVŠI KOLEGA PRED SODIŠČEM: Vpisovali več odraslih dijakov kot je bilo razpisanih mest

Kronika

Pred sodiščem sta se znašla ravnatelj Srednje tehniške šole Iztok Drožina ter upokojeni ravnatelj in upokojeni direktor ter ravnatelj Srednje ekonomske in poslovne šole Vladimir Mlekuž. Pri vpisu izrednih dijakov za izobraževanje odraslih naj ne bi upoštevala predpisov in omejitev vpisov, s tem pa naj bi šolama pridobila veliko premoženjsko korist, jima očita tožilstvo. Nepravilnosti naj bi se dogajale od leta 2009 do 2012 oziroma tri šolska leta, pišejo Primorske novice.

Na Srednji ekonomski in poslovni šoli naj bi brez javnega razpisa v programe izobraževanja odraslih vpisali več kot 11.000 dijakov, ki so plačali skupaj milijon evrov vpisnin. Tožilstvo je ugotovilo, da izobraževalnega programa dejansko niso izvajali in so bili vpisi fiktivni.

Na Srednji tehniški šoli naj bi v šolskem letu 2010/2011 vpisali okoli 600 dijakov več kot je bilo določenih mest na javnem razpisu, ki so plačali za 57.000 evrov vpisnin. V naslednjem šolskem letu pa naj bi vpisali 2880 dijakov več, ki so plačali 195.000 vpisnin. Obtoženi ravnatelj Iztok Drožina naj bi šoli s tem pridobil več kot 150.000 evrov protipravne premoženjske koristi, poroča časnik.

Soobtoženi Vladimir Mlekuž, ki se je leta 2012 upokojil, krivde pred sodiščem ni priznal, zato mu bodo sodili v ločenem postopku. Za Drožino, ki je dejanje priznal, pa je tožilstvo predlagalo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let ter denarno kazen. Sodišče je sledilo predlogu tožilstva, poleg pogojne zaporne kazni mu je izreklo denarno kazen v višini 3750 evrov. Sodišče ga je spoznalo za krivega, ker je zaposlenim dal navodila, po katerih so vpisali 613 odraslih dijakov več v šolskem letu 2010/2011, kot je bilo razpisanih mest. Delo ravnatelja še vedno opravlja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija