KOPRSKI POLICISTI OPOZARJAJO: Ne uničite si praznikov zaradi pirotehnike!

Koper

Mariborski in koprski policisti so že začeli aktivnosti za čim manj škodljivo uporabo pirotehničnih sredstev v prihajajočem prazničnem obdobju. Kot so izpostavili na današnjih novinarskih konferencah, želijo, da si praznikov ne bi uničili zaradi neprevidne in neuvidevne uporabe pirotehnike.

Na območju Policijske uprave (PU) Koper so od začetka lanskega decembra do 10. januarja ugotovili šest kršitev zakonodaje o uporabi pirotehničnih sredstev. Zoper pet mladoletnih oseb so podali obdolžilni predlog. Poleg tega so policisti zasegli več kot 150 kosov pirotehničnih izdelkov. Poškodovanih v tem obdobju ni bilo, se je pa leto prej na območju koprske policijske uprave zaradi nepravilnega rokovanja s pirotehničnim sredstvom poškodoval en otrok, so sporočili s PU Koper.

Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani oz. kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. "Zato naj se raje iskri od veselja, s plakatov, ki krasijo predvsem stene osnovnih šol, letos otroke in mladostnike nagovarja Ilka Štuhec, naša vrhunska smučarka, zaposlena v policiji. Ta je namreč podprla letošnjo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard," so še zapisali na PU Koper. Vsako leto pa koprski policisti obravnavajo tudi nekaj poškodovanj zabojnikov, nabiralnikov, košev za smeti, oken in vrat osebnih avtomobilov.

Prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je sicer dovoljene od danes do konca leta, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. Še naprej so prepovedane prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, kamor sodijo petarde različnih oblik in moči, kršiteljem pa grozi med 400 in 1200 evrov kazni. Ker je prodaja tovrstnih izdelkov v bližnji Avstriji dovoljena, se marsikdo odloči za nakup tovrstne pirotehnike čez mejo ali celo na črnem trgu. Lani decembra so opravili 1560 zasegov prepovedanih izdelkov, letos pa zasegov še ne beležijo.

Po besedah specialista plastične kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor Erika Vrabiča so lanske tri težje poškodbe zaskrbljujoč podatek, saj so v preteklosti že bila leta, ko takšnih poškodb sploh ni bilo. Najbolj pogosto so prizadete roke, ljudje pa se premalo zavedajo pomena rok, se pa tega zavedo šele, ko pride do nesreče, je dejal Vrabič.

"Prizadet je sicer lahko kateri koli del telesa. Pride lahko do poškodbe očesa, prizadet je lahko sluh, prihaja tudi do hudih opeklin, predvsem ko se vname oblačilo iz lahko gorljivih materialov," je dejal Vrabič, ki je posvaril tudi pred uporabo doma narejenih pirotehničnih sredstev. Če se že ne da izogniti uporabi, naj ljudje legalna sredstva kupijo v uradnih prodajalnah, naj jih ne uporabljajo v množici ljudi, predvsem pa ne v pijanem stanju. Tudi otrokom uporaba pirotehnike ne bi smela biti omogočena, je še posvaril Vrabič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .12. 2018 ob  21: 14
Kdor se poškoduje naj sam nosi stroške zdravljenja!