KOPRSKI POLICISTI OBRAVNAVAJO TRI PRIMERE NASILJA NA OSNOVNIH ŠOLAH: Če ste žrtev, se nujno obrnite na policiste

Kronika

Včeraj so policisti na območju koprske policijske uprave obravnavali tri primere medvrstniškega nasilja v osnovnih šolah, so sporočili iz PU Koper. Vsi postopki še potekajo. Novica prihaja le nekaj dni zatem, ko je na OŠ Šmarje pri Kopru prišlo do pretresljivega dogodka.

Zaradi varnosti osebnih podatkov, saj gre za otroke oziroma mladoletnike, več podatkov na PU Koper ne razkrivajo. Ob tem pa apelirajo na otroke in mladostnike, da se morajo zavedati, da to, kar se jim dogaja, ni njihova krivda. Da je tisti, ki ravna narobe nasilnež, in da imajo pravico, da so v šoli pred takimi ljudmi varni. Zato svetujejo:

Ne čakaj in ne pristajaj na nasilje! Takoj spregovori o svojih težavah. Z odlašanjem in trpljenjem ne bo bolje. Ne dopusti, da se nasilje stopnjuje.

Z ustrahovanjem in nasiljem se nihče ne more spopasti sam, zato v šoli povej učitelju ali učiteljici, strokovnim delavcem, ravnatelju, sosedom ali komu drugemu, ki mu zaupaš! O tem govori tudi s svojimi prijatelji - morda ima kdo od njih podobno težavo. Tako lahko pomagaš tudi drugim, ki jih ustrahujejo ali izsiljujejo.

Povej staršem ali skrbnikom in skupaj stopite do učitelja!

Povej in zaupaj policistu! Policisti bodo ob prijavi preverili, kaj se je zgodilo in kdo so nasilneži. Nekateri dogodki imajo namreč tudi znake kaznivega dejanja ali prekrška. Pomembno je, da policist izve vse in da se ga žrtev ne boji.

Veliko žrtev noče spregovoriti o nasilju. Bojijo se, da bi jih označili za strahopetce, ali da bi nasilnež izvedel, da so ga zatožili. Strah pred pogovorom o nasilju je popolnoma naraven, vendar pa lahko nasilje ustaviš le, če o njem spregovoriš.

Ko greš v šolo in domov, na obisk k prijateljem, na trening ali pa le v trgovino, ne hodi sam, če se počutiš ogroženega. Starše ali prijatelje prosi, naj te spremljajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  11 .01. 2023 ob  12: 51
Žiga Zois, Zvita lisica, bravo in vse tocno. Od Žige otrok je imel težave, a vendar manjse, ce bi starsi in on urejali po "kulturno". Baraba razume samo barabski jezik, moraš biti bolj podel in to je to.
Žal je tako... ne sklada se etiko, postenostjo, empatijo idr. a sebe in svojega otroka MORAŠ in si DOLŽEN zaščititi!!!!!
ZigaZois |  11 .01. 2023 ob  11: 50
Vprašanje, kaj je otroka v Šmarjah privedlo do njegovega dejanja.
Sin je v šoli bil maltretiran iz strani par sošolcev. Ko je večkrat doma potožil, sem mu svetoval naj pove učiteljici. Rekel je, da nima smisla, ker učiteljica vidi, kaj se dogaja pa ne naredi nič. Če je tako sem mu naročil, naj se brani sam tako, da ga udari tudi če se ga boji. Naslednji dan nam je učiteljica naročila naj se pogovorimo z otrokom, ker je nasilen - vrgel je ravnilo v sošolca (tega, ki ga je stalno maltretiral). Ostala je začudena, ko sem ji rekel, da sem naročil sinu: Naj se brani sam, če ga učitelji ne zaščitijo. Seveda ravnilo ni bilo dovolj, da bi nasilneža ustavilo. Trpel je do 6. razreda, ko je v jezi vzel škarje in torbe in ga lovil po šoli.
No, potem pa je sledil pogovor pri ravnatelju, ker je naš otrok nasilen - Je pa imel mir od takrat naprej !
Žal nasilneži razumejo samo nasilje - učitelji pa ne morejo nič, ker grejo starši nasilnežev takoj z advokatom nad učitelja saj je njihov otrok samo malo bolj živahen.
Stric iz ozadja |  11 .01. 2023 ob  07: 46
-2
Kako naj kdo reši take zadeve, ne bom komentiral, ker vsak najbolje ve, kaj in kako je zanj najbolje v danih okoliščinah. Težava je v tem, da gre za nasilje, ki ga izvajajo večinoma tujerodni in neslovenci! Drhal nekulturna z Balkana. ČEFURJI RAUS!!!!
Zvitalisica |  10 .01. 2023 ob  18: 39
24
Nikoli v nobenem primeru ne prijavljajte! Ne v soli, ne policiji, drugace se to resuje!
Imam osebne izkusnje z vrstniskim nasiljem.
Takoj, ko zelis resit zadevo, te zacnejo vrstniki se bolj zajebavat, ucitelju, ki poves, naredis delo in skrbi, kako bo to resil, razrednicarki malih nasilnezev se pa sploh zrola, ker njeni ucenci so super, ravnatelj pa zeli vse potisat, ker se v njegovi soli to sploh ne dogaja.
Posledica: tvoj otrok maltretiran od budal pride pod lupo in se mu vsaka napaka gleda skozi povecevalo kao - nisi ti prav taka ovcka.
Zato: ne prijavljajte nikomur nikoli - sami resite! Ne bom tu pisali kako, ker mi bodo izbrisali komentar