KOPRSKI POLICISTI NA LETO ZASEŽEJO 300 VOZIL: Kateri so najpogostejši razlogi?

Koper

Policija letno iz različnih razlogov zaseže več tisoč vozil. Število zasegov se je zelo povečalo, ker se po naših cestah vozi veliko voznikov brez vozniškega dovoljenja, so za STA povedali na policiji. Mi pa smo poizvedeli, kakšno je stanje na območju Policijske uprave (PU) Koper. Vas zanima, katerih vozil zasežejo največ, iz katerega razloga in kaj se z zaseženimi vozili zgodi?

Policisti PU Koper skupno zasežejo približno 300 vozil letno. Leta 2017 so skupno zasegli 330 vozil, lani pa se je številka ustavila pri 272 vozilih. To številko so letos že prekoračili. Do 1. septembra so voznikom zasegli že 280 prevoznih sredstev.

Največ je seveda zaseženih osebnih avtomobilov, sledijo mopedi, motorna kolesa in potem vsa ostala vozila. Včasih se srečajo tudi z zasegom kombiniranega vozila in celo težkega tovornega vozila. Letos so denimo zasegli 166 osebnih vozil in 114 mopedov in motornih koles, lani pa je bila razlika precej večja, zasegli so dobrih 100 avtomobilov več od vozil na dveh kolesih.

V katerih primerih vam bodo vozilo zasegli?

Policist lahko zaseže motorno vozilo vozniku, ki je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška, in sicer v naslednjih primerih:

- če je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek;

- če se mu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

- če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

- če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

- če je voznik vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

Policist lahko zaseže predelano vozilo, in sicer v primeru, da presega največjo moč motorja ali največjo konstrukcijsko hitrost, določeno v homologacijskih dokumentih vozila. Lahko pa zaseže tudi vozilo, ki bi utegnilo biti dokazilo v kazenskem postopku oziroma, če je bilo z vozilom storjeno kaznivo dejanje.

Največ zasegov zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja

Na območju PU Koper policisti vozila najpogosteje zasežejo, ko zalotijo voznike pri storitvi hujših prekrškov oziroma, ko imajo v postopku voznike, ki ne posedujejo vozniškega dovoljenja. V to kategorijo spadajo tudi tisti, ki se jim izvršuje ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, začasni odvzem vozniškega dovoljenja ali ukrep prepovedi vožnje. Drugi najpogostejši razlog pa je vožnja predelanega vozila.

Za hujši prekršek se sicer šteje tisti, za katerega sta predpisani globa in stranska sankcija kazenskih točk v cestnem prometu. Med slednje sodijo, poleg neposedovanja vozniškega dovoljenja, na primer prekoračitve dovoljene hitrosti v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti zunaj naselja za več kot 40 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 kilometrov na uro, vožnja pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, ali odklonitev odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja.

Vozila pa policisti ne zasežejo tistim, ki jim je zgolj potekel datum veljavnosti vozniškega dovoljenja, razen, če mora voznik za podaljšanje datuma opraviti zdravniški pregled.

Bodite previdni, komu posojate svoje vozilo!

Zaseženo vozilo se skupaj z obdolžilnim predlogom oziroma ovadbo preda pristojnemu sodišču, ki v nadaljevanju odloči, ali se vozilo kršitelju vrne, gre na uničenje ali se proda. V času postopka se vozilo hrani v prostorih sodnega izvršitelja, nam je pojasnila tiskovna predstavnica koprskih policistov Anita Leskovec

Kot pravijo na policiji, se kazenske zadeve, kjer je predmet obravnave tudi zaseženo vozilo, obravnavajo prednostno, da se čim prej odloči o nadaljnji usodi vozila. Policija pa še opozarja, da pri zasegu lastništvo vozila ni pomembno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija